Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een hartinfarct lijkt vaak plotseling te ontstaan. In werkelijkheid gaat er een lang en sluipend proces aan vooraf, slagaderverkalking genoemd.

Bij de geboorte hebben je slagaders een gladde wand van binnen. Maar in de loop der jaren kan de binnenkant van de slagaders beschadigd raken. Dit geeft een ontstekingsreactie waardoor de vaatwand verdikt. Zo'n plaatselijke verdikking van de vaatwand wordt een plaque genoemd. 

De slagaders vernauwen hierdoor steeds meer. Dit leidt tot een vermindering of uiteindelijk een afsluiting van de bloedvoorziening. Als dat laatste in de kransslagaders (de bloedvaten van het hart zelf) gebeurt, is er sprake van een hartinfarct.

Ontstaan slagaderverkalking

Als de binnenste laag van het bloedvat glad is, is de kans klein dat er iets aan de vaatwand blijft plakken. Wanneer die laag beschadigt, dringen er witte bloedcellen en vette stoffen als cholesterol doorheen. Ze hopen zich op in de vaatwand. Dit zorgt voor een steeds dikkere vaatwand, ook wel plaque. Er kan op die plek minder bloed doorheen, waar je op den duur klachten van kunt krijgen.

Verschil mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen ontwikkelen slagaderverkalking. Wel bestaan er verschillen.

 • De plek van de slagaderverkalking: bij vrouwen ontstaan de vernauwingen vaak over een grotere lengte en bevinden zich vaker in de kleinere bloedvaten. Terwijl mannen vaker plaques ontwikkelen in een grotere tak van een (krans-)slagader
 • Type plaque: de plaques bij vrouwen hebben vaak een andere samenstelling, waardoor deze stabieler zijn en er minder snel scheurtjes in de plaque ontstaan
 • De totale hoeveelheid plaque is bij mannen groter dan bij vrouwen
 • Voor de overgang beschermen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) de vaatwand. Maar rondom de overgang wordt de vaatwand kwetsbaarder en neemt de kans op beschadiging toe

> Meer over vrouwen en hart- en vaatziekten

Weetje De naam slagaderverkalking komt van de kalk die zich later afzet in de verdikking (plaque).

Klachten bij slagaderverkalking

Slagaderverkalking kan al lang aanwezig zijn, zonder dat je er last van hebt. Vaak ontstaan er pas klachten als een slagader erg vernauwd is.

Voorbeelden:

 • angina pectoris: pijn op de borst door vernauwingen in de bloedvaten van het hart
 • etalagebenen: pijn tijdens het lopen door vernauwingen in de beenslagaders

Paul

"Hadden ze die slagaderverkalking maar eerder kunnen zien."

Lees mijn verhaal

Ontdekken slagaderverkalking

Slagaderverkalking kan met verschillende onderzoeken worden aangetoond. Maar je arts zal dit alleen doen als hij vermoedt dat er vernauwingen zijn in een slagader of als je risico hoog is. Een huisarts kan dit inschatten.

Gevolgen

De plaque is in het begin vrij stabiel. Als zich meer meer ontstekingscellen, vetten en dode cellen ophopen, wordt de plek zwakker. Er bestaat het gevaar dat er scheurtjes in de plaque ontstaan. Dan is de plaque instabiel.

Wanneer zo'n instabiele plaque openscheurt, komt de inhoud van de plaque in contact met het bloed. Het bloed stolt en er ontstaat een bloedstolsel op de plaque. Dit kun je vergelijken met een wondje op de huid waarbij er een korstje wordt gevormd. Dit bloedstolsel kan dan de slagader afsluiten. Ook kan er een stukje van het bloedstolsel afbreken en iets verderop vastlopen en het bloedvat daar afsluiten. 

Dan ontstaat er mogelijk een: 

 • hartinfarct: afsluiten van bloedvat van het hart 
 • herseninfarct: afsluiten bloedvat van de hersenen. Een tijdelijke afsluiting heet een TIA

Hogere kans op slagaderverkalking

Het ontstaan van slagaderverkalking start al op jonge leeftijd. Iedereen krijgt ermee te maken, maar je hoeft geen klachten te hebben.  Er zijn wel factoren die slagaderverkalking verergeren. De belangrijkste zijn:

 • roken
 • hoge bloeddruk
 • hoog cholesterol
 • diabetes (suikerziekte)
 • overgewicht
 • langdurige stress

Je leeftijd en geslacht zijn ook van invloed. Ook komt in sommige families slagaderverkalking relatief vaak voor en speelt familiaire aanleg een rol.

> Meer over risicofactoren
 

Chatten met de Infolijn 

Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart? Chat erover met een voorlichter.

Wat is jouw hartleeftijd?

Bereken in 2 minuten

Wat kun je zelf doen?

Door gezond te leven verlaag je de kans op slagaderverkalking. Dus niet roken, gezond eten en regelmatig te bewegen

> Meer over gezond leven

Meer lezen

Voorkomen van hart- en herseninfarcten stap dichterbij

Voorkomen van hart- en herseninfarcten stap dichterbij

Risicofactoren

Risicofactoren

Onderzoek naar slagaderverkalking

Onderzoek naar slagaderverkalking