Naar content if (isProduction) { } else { }

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een hartinfarct lijkt vaak plotseling te ontstaan. In werkelijkheid gaat er een lang en sluipend proces aan vooraf, slagaderverkalking genoemd.

Bij de geboorte hebben je slagaders een gladde wand van binnen. Maar in de loop der jaren kan de binnenkant van de slagaders beschadigd raken. Dit geeft een ontstekingsreactie waardoor de vaatwand verdikt. Zo'n plaatselijke verdikking van de vaatwand wordt een plaque genoemd. 

De slagaders vernauwen hierdoor steeds meer. Dit leidt tot een vermindering of uiteindelijk een afsluiting van de bloedvoorziening. Als dat laatste in de kransslagaders (de bloedvaten van het hart zelf) gebeurt, is er sprake van een hartinfarct.

Ontstaan slagaderverkalking

Bij een gladde binnenlaag van een bloedvat is er een kleine kans dat er iets aan de vaatwand blijft plakken. Wanneer die laag beschadigt, dringen er witte bloedcellen en vette stoffen als cholesterol doorheen. Ze hopen zich op in de vaatwand. Dit zorgt voor een steeds dikkere vaatwand, ook wel plaque genoemd. Er kan op die plek minder bloed doorheen.

Verschil mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen ontwikkelen slagaderverkalking. Wel bestaan er verschillen.

  • De plek van de slagaderverkalking: bij vrouwen ontstaan de vernauwingen vaak over een grotere lengte en bevinden zich vaker in de kleinere bloedvaten. Terwijl mannen vaker plaques ontwikkelen in een grotere tak van een (krans-)slagader
  • Type plaque: de plaques bij vrouwen hebben vaak een andere samenstelling, waardoor deze stabieler zijn en er minder snel scheurtjes in de plaque ontstaan
  • De totale hoeveelheid plaque is bij mannen groter dan bij vrouwen
  • Voor de overgang beschermen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) de vaatwand. Maar rondom de overgang wordt de vaatwand kwetsbaarder en neemt de kans op beschadiging toe

> Meer over vrouwen en hart- en vaatziekten

Weetje De naam slagaderverkalking komt van de kalk die zich later afzet in de verdikking (plaque).

Klachten bij slagaderverkalking

Slagaderverkalking kun je lang hebben zonder er last van te hebben. Vaak ontstaan er pas klachten als een slagader erg vernauwd is. Dit voel je door:

Hoger risico

Slagaderverkalking is te zien met verschillende onderzoeken. Die krijg je als je arts vermoedt dat er vernauwingen zijn in een slagader of als je risico hoog is.

Hoe hoog is jouw risico?

Factoren die slagaderverkalking kunnen versnellen of veroorzaken zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • hoog cholesterol
  • diabetes (suikerziekte)
  • overgewicht
  • langdurige stress

Je leeftijd en geslacht zijn ook van invloed. Ook komt in sommige families slagaderverkalking relatief vaak voor en speelt familiaire aanleg een rol.

> Meer over risicofactoren

Wat is jouw hartleeftijd?

Bereken in 2 minuten

Ernstige gevolgen


In het begin is plaque stabiel. Maar de plek wordt steeds zwakker als zich meer stofjes ophopen. Dan kan de plaque scheuren en komt de inhoud van de plaque in contact met het bloed.

Het bloed stolt en er ontstaat een bloedstolsel op de plaque. Dit kun je vergelijken met een wondje op de huid waarbij er een korstje wordt gevormd. Dit bloedstolsel kan dan de slagader afsluiten. Er kan ook een stukje afbreken en iets verderop een bloedvat afsluiten. Dan kan er een hartinfarct of herseninfarct ontstaan.

 

Wat kun je zelf doen?

Door gezond te leven verlaag je de kans op slagaderverkalking. Dus niet roken, gezond eten en regelmatig te bewegen

> Meer over gezond leven

Paul

"Hadden ze die slagaderverkalking maar eerder kunnen zien."

Lees mijn verhaal

Ook interessant

Voorkomen van hart- en herseninfarcten stap dichterbij

Voorkomen van hart- en herseninfarcten stap dichterbij

Ontdekking voor behandeling overgewicht en slagaderverkalking

Ontdekking voor behandeling overgewicht en slagaderverkalking

Onderzoek naar slagaderverkalking

Onderzoek naar slagaderverkalking