Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Fenomeen van Raynaud

  Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer stopt naar de vingers of tenen. Dit zorgt voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen. Een aanval ontstaat vooral bij kou en vocht, het aanraken van koude voorwerpen of heftige emoties. Dan trekken de slagaders te snel samen en ontstaan er klachten.

  Vormen van Raynaud

  Er zijn 2 vormen van Raynaud: de primaire en secundaire vorm. De primaire vorm komt het meest voor.

  Primaire vorm

  Bij de primaire vorm van Raynaud treden de vaatkrampen en verkleuringen meestal tegelijk bij beide handen op, met uitzondering van de duimen. Soms zijn er ook klachten aan de tenen of de punt van de neus. Een aanval kan uitgelokt worden door:

  • een koude omgeving of het aanraken van een koud voorwerp
  • het werken met trillende apparaten of het aanslaan van toetsen van een piano of een toetsenbord
  • heftige emoties zoals angst, verdriet of woede

  Secundaire vorm

  Het secundair fenomeen van Raynaud kan het gevolg zijn van een ziekte met afwijkingen in de vaatwand. Dit zijn bijvoorbeeld auto-immuunziekten zoals sclerodermie, reumatoïde artritis of het Sjögren Syndroom. Ook bepaalde geneesmiddelen, zoals bètablokkers, veroorzaken soms deze secundaire vorm.

  Bij de secundaire vorm zijn er vaak blijvende afwijkingen aan de haarvaten in de vingertoppen of tenen. De aanvallen zijn vergelijkbaar met die bij de primaire vorm. Het verschil is dat bij secundair de aanvallen niet aan beide handen of voeten tegelijk optreden.

  Symptomen Raynaud

  Typische symptomen van Raynaud zijn dode vingers of tenen. Deze zijn eerst wit en worden daarna blauw. Als de hand of voet weer warm is kleurt de huid rood, wat een pijnlijk en gloeiend gevoel in vingers en tenen geeft. Naast dat dode gevoel komen ook tintelingen voor, vooral in de vingers. Zo'n aanval duurt ongeveer 5 tot 30 minuten. Sommige patiënten met Raynaud hebben klachten in andere delen van het lichaam, zoals de oren, neus, lippen en tong.

  Diagnose stellen

  De verschijnselen lijken vrij duidelijk, maar toch kan lichamelijk of bloedonderzoek nodig zijn voor een definitieve diagnose. De arts kijkt ook naar verschijnselen van bindweefselziekten en bloedvatontstekingen:

  • gewrichtsklachten en spierzwakte
  • droge mond en ogen
  • huiduitslag en huidveranderingen
  • koorts
  • slikstoornissen
  • benauwdheid

  Behandeling Raynaud

  Een behandeling is niet altijd nodig. Met deze praktische tips zijn klachten te voorkomen:

  • blijf zoveel mogelijk in goed verwarmde ruimtes
  • kleed je warm aan
  • rook niet
  • beweeg voldoende
  • vermijd stress

  Soms zijn de klachten ernstiger en is medische behandeling nodig. Mogelijkheden:

  • medicijnen die de bloedvaten verwijden
  • doorsnijden van een zenuw, zodat de spiertjes in de vaatwand niet meer verkrampen
  • de zenuw tijdelijk uitschakelen door een injectie

  Bij het secundaire fenomeen van Raynaud is de aanpak van de onderliggende ziekte belangrijk. Bij een goede behandeling verminderen de klachten. Soms hebben mensen al op jonge leeftijd last van Raynaud, maar verdwijnen de klachten op latere leeftijd.

  Onderzoek naar vaatziekten

  De Hartstichting financiert onderzoek naar vaatziekten. We willen meer te weten komen over het ontstaan van deze ziekten. Met deze kennis zoeken we naar oplossingen voor betere behandeling.

  Meer over onderzoek

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Blijf op de hoogte

  Blijf op de hoogte van activiteiten en het werk van de Hartstichting. Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief Hartslag Online. We gebruiken je e-mailadres alleen voor deze nieuwsbrief en je kunt je op elk moment afmelden. Lees meer in de privacyverklaring.

  Lees meer over het fenomeen van Raynaud

  Calciumblokkers

  Calciumblokkers