Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Ventrikelseptumdefect (VSD)

  Een ventrikelseptumdefect (VSD) is een aangeboren hartafwijking. Bij deze aandoening is er een gaatje in het tussenschot van de hartkamers van het hart.

  Wat is VSD?

  Het hart bestaat uit 2 hartkamers en 2 boezems. De hartkamers (ventrikels) zijn van elkaar gescheiden via een tussenschot (septum). Bij een VSD sluit het tussenschot tussen de hartkamers niet helemaal goed. Er zit een gaatje in.

  Oorzaken VSD

  Een VSD ontstaat voor de geboorte. De oorzaak is meestal onbekend. Soms speelt erfelijkheid een rol of zijn er nog andere aangeboren (hart)afwijkingen. Door het gaatje stroomt bloed van de linker- naar de rechterhartkamer. Dit komt doordat de bloeddruk in de linkerhartkamer hoger is dan rechts. In de rechterhartkamer mengt het zuurstofarme bloed met het zuurstofrijke bloed. Het hart pompt het mengsel naar de longen. Via de longen stroomt het terug naar de linkerboezem en vervolgens weer naar de linkerhartkamer.

  Vanwege het VSD maakt dus een deel van het bloed opnieuw een rondje door het hart en de longen. Deze extra stroom bloed door het hart belast het hart en de longen. Het hart moet sneller en krachtiger pompen dan normaal. Het VSD kan leiden tot een hoge bloeddruk in de longslagader en hartfalen. Als het VSD vlakbij een hartklep zit, dan kan de klep daardoor gaan lekken.

  Arianne en René

  “Tijdens de 20-wekenecho bleek dat Zinzy een hartafwijking had.”

  Lees ons verhaal

  Symptomen VSD

  Bij een klein VSD merkt een kind niets. Meestal groeit het in het 1e of 2e levensjaar dicht. Hoe groter de opening in het tussenschot, hoe eerder de symptomen optreden. Soms zijn de symptomen al merkbaar als baby.

  Een klein VSD veroorzaakt in het algemeen geen symptomen en kan vanzelf sluiten. Maar een klein VSD dichtbij de aortaklep wordt in het algemeen wel behandeld, om lekkage van de aortaklep te voorkomen. Bij een groter VSD kan het kind:

  • sneller en zwaarder ademhalen
  • moeite met de voeding hebben (kind is moe/buiten adem voordat de fles leeg is)
  • in de groei achterblijven
  • vaker luchtweginfecties oplopen

  Diagnose stellen

  Een kind met een VSD hoeft geen klachten te hebben. Daardoor wordt een VSD soms pas op latere leeftijd ontdekt. Meestal ontdekt de arts een VSD doordat hij een hartruis hoort via de stethoscoop. Het geruis ontstaat doordat bloed van de ene naar de andere hartkamer stroomt.

  Op een echo kan de arts zien of er een gaatje in het tussenschot van de hartkamers zit en waar dit zich bevindt. Ook controleert de arts de grootte van de hartkamers en boezems en kijkt hij of er klepafwijkingen zijn.

  Behandeling VSD

  De behandeling van een VSD is afhankelijk van de grootte en de plek van het gaatje:

  • ongeveer de helft van de gaatjes sluit spontaan, meestal op kinderleeftijd
  • bij een middelgroot VSD wacht de cardioloog af of het gaatje dichtgroeit
  • een groot VSD sluit de arts vrij snel, liefst tussen de 3 en 6 maanden. Een kind is dan groot genoeg om de operatie goed te doorstaan

  Hartfalen kan behandeld worden met medicijnen en/of een (tijdelijk) bandje om de longslagader. Na verloop van tijd volgt de definitieve ingreep: het plaatsen van een parapluutje of een operatie om het gat te dichten.

  Parapluutje

  Soms kan de arts het gaatje dichtmaken met een soort parapluutje. Dit gebeurt via een hartkatheterisatie. De arts schuift dan een dun slangetje (katheter) vanuit een slagader in de lies naar het hart. Via dit slangetje plaatst hij het parapluutje in het gaatje. Als het parapluutje op de juiste plek is, wordt het geopend en de opening wordt afgesloten.

  Operatie

  Het sluiten van het VSD gebeurt meestal via een openhartoperatie. De borstkas wordt geopend om bij het hart te komen. Tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen tijdelijk over. De hartchirurg sluit het gat in het tussenschot met hechtingen. Op een iets groter gat hecht hij een soort lapje (patch). Dit is een synthetische patch of een patch afkomstig van een stukje hartvlies (pericard).

  Na de behandeling

  In de eerste weken of maanden na de ingreep zijn soms nog medicijnen nodig. Ook is regelmatige controle nodig. De cardioloog beoordeelt of de littekens goed genezen en het gaatje goed gesloten is.

  Bij de nacontrole maakt de arts altijd een hartfilmpje (ECG). Dit is nodig, omdat er na een hartoperatie altijd een litteken overblijft. De littekens verstoren de normale elektrische stroompjes over het hart. Hierdoor is er een iets grotere kans op hartritmestoornissen.

  In de eerste 6 maanden is er een verhoogd risico op het vormen van bloedpropjes. Dit risico is er met name als het parapluutje nog niet bedekt is door lichaamseigen weefsel. Daarom moet het kind na de ingreep ongeveer een half jaar een lage dosis aspirine slikken.

  Kinderen herstellen over het algemeen snel na de ingreep. Vaak gaan ze binnen een paar weken weer naar school. Na een geslaagde VSD-operatie is de levensverwachting goed, zeker als het VSD op jonge leeftijd gesloten is. Ze mogen weer alles doen wat hun leeftijdgenootjes ook doen. De kinderen blijven wel onder controle van de arts. Op latere leeftijd kunnen bij deze groep eerder hartritmestoornissen ontstaan.

  Leven met VSD

  Na sluiting van het gat hebben kinderen met een VSD een normale levensverwachting. Zij mogen alles doen wat hun leeftijdsgenootjes ook doen. Volwassenen met een gesloten VSD hebben meestal geen nieuwe operaties of andere ingrepen nodig.

  Risico op endocarditis

  Kinderen die behandeld zijn voor een VSD zijn gevoeliger voor ontstekingen aan de binnenkant van het hart (endocarditis). In de eerste 6 maanden na de behandeling is antibiotica nodig voorafgaand aan sommige ingrepen aan het gebit of het tandvlees. Overleg dit met de cardioloog.

  > Meer over endocarditis

  TikkieRing

  Tikkies zijn stoere bedels voor kinderen met een hartafwijking. Bij ieder onderzoek en elke behandeling krijgt je kind een passende Tikkie voor aan de TikkieRing.

  Meer over de TikkieRing

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Steun de Hartstichting

  Steun onze strijd tegen hart- en vaatziekten en doneer online. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol.