Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

De bloeddruk bestaat uit de bovendruk en de onderdruk. Het hoogste getal is je bovendruk en het laagste getal de onderdruk. Je hebt een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is.

Check jouw bloeddrukwaarde

Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op een hart- of vaatziekte. Vooral de bovenwaarde is van belang. De waarden hieronder gaan daarom over je bovendruk. Dit is de hoogste waarde in de meting.  

Bloeddruk onder de 120 mmHg

Een bloeddruk onder de 120 mmHg geeft het minste risico op hart- en vaatziekten. Soms kan er sprake zijn van een lage bloeddruk. We spreken van een lage bloeddruk als die zo laag is dat je er klachten van hebt. Je kunt duizelig zijn, je licht in het hoofd voelen en soms ook flauwvallen. Deze klachten treden bij de ene persoon bij een andere bloeddrukwaarde op dan bij een ander.

Normale bloeddruk: tussen de 120 en 140 mmHg

Een bloeddruk onder de 140 mmHg is normaal. Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe naarmate je bloeddruk richting de 140 mmHg gaat. Daarom geldt: hoe lager je bloeddruk, hoe beter. 

Hoge bloeddruk: tussen de 140 en 180 mmHg

Je hebt een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140 mmHg. Als je dit één keer meet, zegt dat niet zoveel. Je krijgt een goede indruk als je je bloeddruk een week lang elke ochtend en avond bijhoudt. Blijft je bloeddruk hoog? Neem dan contact op met je huisartsenpraktijk.

Ernstig verhoogde bloeddruk: boven de 180 mmHg

Als je een bloeddruk boven de 180 mmHg meet, herhaal de meting dan. Is je bloeddruk na meerdere keren meten nog steeds hoger dan 180 mmHg? Neem dan dezelfde dag contact op met je huisartsenpraktijk. Je krijgt dan advies over welke maatregelen nodig zijn.

Thuis iets lagere waarde 

 • Als je je bloeddruk thuis meet, is die meestal iets lager dan bij de arts.
 • Thuis mag de bloeddruk daarom niet hoger dan 135/85 mmHg zijn.

Elke maand tips voor gezond leven?

Houd je bloeddruk gezond. Met onze tips voor gezond leven en met lekkere recepten gaat dit lukken! Ontvang ze elke maand in je mailbox. 

Nu aanmelden

Kan een hoge onderdruk kwaad?

​Na het meten van de bloeddruk krijg je 2 waarden: de boven- en onderdruk. Een hoge bovendruk en een hoge onderdruk geven allebei een hoog risico op hart- en vaatziekten.​ 

Je hebt een hoge bloeddruk bij: 

 • een bovendruk boven de 140 mmHg en/of
 • een onderdruk boven de 90 mmHg

Waarom kijken artsen dan vooral naar de bovendruk?

 • Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk
 • Bij een hoge bovendruk heb je vaak ook een hoge onderdruk

Houd zelf je onderdruk wel in de gaten. Is je boven- of onderdruk regelmatig te hoog? Neem dan contact op met de huisartsenpraktijk. 

Wat is een goede bloeddruk als je medicijnen slikt?

Als je medicijnen gebruikt voor je bloeddruk, vertelt de arts wat voor jou de beste bloeddruk is. In de eerste tijd kom je regelmatig op de huisartsenpraktijk voor controle. Overleg met je arts of het nodig is om je bloeddruk thuis te meten. Bijvoorbeeld 1 keer per maand. Stop nooit zelf met medicijnen.

> Meer over bloeddruk meten bij de arts

Wat zijn normale bloeddrukwaarden voor ouderen? 

​Ook voor ouderen boven de 70 jaar geldt een bovendruk van hoger dan 140 mmHg als een hoge bloeddruk. Zoals bij iedereen kijkt de arts altijd naar andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit zijn bijvoorbeeld roken, hoog cholesterol, diabetes en overgewicht. Aan de hand hiervan geeft de arts advies over je leefstijl. Indien nodig krijg je medicijnen. 

Bij de behandeling met medicijnen streeft de arts naar een bloeddrukwaarde onder 150 mmHg. Als je de medicijnen goed verdraagt is dit onder 140 mmHg. Overleg altijd met je arts naar welke bloeddrukwaarde je toe moet werken. 
 

Vragen over bloeddruk?

 • Chat op deze pagina met een voorlichter
 • Bel 0900 3000 300 (werkdagen 9 tot 13 uur)
Meer in de Gids Bloeddruk
 • Wat is bloeddruk?

 • Bloeddrukwaarden

 • Hoge bloeddruk

 • Lage bloeddruk

;