Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  De bloeddruk bestaat altijd uit 2 waarden: de bovendruk en de onderdruk. Er is geen ideale bloeddruk. Wel is er een bovengrens.

  Hoe de bloeddruk werkt

  Het hart pompt het bloed krachtig door het lichaam. Dit is nodig omdat het bloed de spieren en organen van het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Bij het rondpompen van bloed komt er druk op de bloedvaten te staan. Deze druk op de bloedvaten wordt de bloeddruk genoemd.

  De bloedvaten regelen de bloeddruk van het hele lichaam. Dit gebeurt door middel van spiertjes die rondom de bloedvaten liggen. Deze kunnen meer of minder samentrekken. Als de spiertjes zijn samengetrokken kan het bloed niet goed weg en stijgt de bloeddruk. Spannen de spiertjes minder aan, dan stroomt het bloed gemakkelijk door. Dan daalt de bloeddruk.

  Meten bloeddruk

  De druk in de bloedvaten is te meten. De maat voor de bloeddruk is millimeters kwik (mmHg). Het meten van de bloeddruk wordt meestal door de arts gedaan. Maar je kunt ook thuis de bloeddruk meten met een bloeddrukmeter.

  Er is geen ideale bloeddruk. Wel is er een bovengrens. Als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger is dan 90 mmHg is er sprake van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.

  Wat is de bovendruk?

  De hoogste waarde van de meting is de bovendruk. Die wordt gemeten als je hart samentrekt. De druk op de vaatwand is op dat moment hoog, omdat het hart dan met veel kracht bloed in de slagaders pompt. Een andere naam voor bovendruk is systole, of systolische druk.

  Wat is onderdruk?

  Nadat het bloed is weggepompt naar het lichaam volgt een rustfase. Het hart ontspant zich en de druk op de vaatwand neemt af. Dit is het moment tussen 2 hartslagen. De druk die op dat moment blijft bestaan wordt de onderdruk genoemd. Een andere naam voor onderdruk is diastole, of diastolische druk.

  Wat is de polsdruk?

  De polsdruk is het verschil tussen de boven- en onderdruk. Bij een bloeddruk van 120/70 mmHg is de polsdruk dus 50 mmHg. Een hoge polsdruk is minder gunstig dan een lage polsdruk. Een hoge polsdruk ontstaat door verstijving van de wanden van de bloedvaten. Een polsdruk van 60 mmHg of meer geeft een groter risico op hart- en vaataandoeningen. Dit geldt met name voor ouderen.

  Schommelingen in de bloeddruk

  De bloeddruk is niet de hele dag hetzelfde. Schommelingen in de bloeddruk zijn normaal. 

  Bloeddruk gedurende dag- en nacht

  De bloeddruk schommelt bij iedereen gedurende dag en nacht. ‘s Nachts is de bloeddruk relatief laag. Wanneer je wakker wordt gaat de bloeddruk een stuk omhoog. In de loop van de dag neemt de bloeddruk weer iets af. Aan het eind van de middag en in het begin van de avond stijgt de bloeddruk weer. Om de bloeddruk goed te meten kan er een ambulante (24-uurs)meting gedaan worden. Daarbij wordt de bloeddruk een hele dag gemeten. Zo krijgt de arts beter inzicht in de bloeddruk. Ook kun je thuis zelf de bloeddruk meten.

  Reactie op producten of omstandigheden

  Sommige producten en omstandigheden kunnen zorgen voor schommelingen in de bloeddruk: 

  • stress
  • lichamelijke klachten: pijn of overgangsklachten
  • sommige medicijnen: bijvoorbeeld ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), aspirine 
  • bepaalde voedingsstoffen
  • producten met glycyrrhetinezuur zoals drop, zoethout en sommige kauwgoms
  • sommige kruiden, zoals efedra of ma huang
  • genotmiddelen: tabak (nicotine), koffie en thee (cafeïne), alcohol, drugs 
  • anticonceptiepil
  • praten
  • een volle blaas

  De bloeddruk kan hierbij tijdelijk hoger of lager zijn. Wanneer er op een later moment opnieuw wordt gemeten kan de bloeddruk weer normaal zijn. Niet iedereen is hiervoor even gevoelig.

  Bloeddruk bij inspanning

  Tijdens inspanning loopt de bloeddruk op. Dit komt omdat je spieren tijdens inspanning meer zuurstof en voedingsstoffen nodig hebben. De bloeddruk gaat daarom omhoog. Hoe hoog deze wordt is bij iedereen verschillend. Het is afhankelijk van welke spieren je gebruikt. En hoe zwaar de training of activiteit is.

  Er is geen normale of maximale bloeddrukwaarde bij inspanning te noemen. Bloeddrukmeting bij inspanning wordt niet gebruikt om een hoge bloeddruk vast te stellen. Daarvoor wordt de bloeddruk in rust gebruikt.

  Wat doen als je zelf een hoge bloeddruk meet?

  Is je bloeddruk in rust:

  • boven de 180 mmHg: Dan is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts.
  • boven de 140 mmHg: Dan is het goed om je bloeddruk de komende maanden nog een paar keer te (laten) meten. Dat geeft een goede indruk of je bloeddruk vaker te hoog is of dat die ene waarde een uitschieter was. Overleg met je huisarts hoe je dit het beste kunt doen en hoe je de waardes bijhoudt.

  > Meer over bloeddruk thuis meten

  Vragen over je bloeddruk?

  • Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
  • Bel of mail met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

  Hoge bloeddruk

  Een hoge bloeddruk wordt vastgesteld door een arts. Er kan een inschatting worden gemaakt op het risico van hart- en vaatziekten. Daarbij wordt alleen de bovendruk gebruikt. Enkel een verhoogde onderdruk komt niet vaak voor. Wanneer de onderdruk is verhoogd, gaat dit vaak samen met een verhoogde bovendruk. Enkel een verhoogde bovendruk komt wel regelmatig voor, vooral bij ouderen.

  > Meer over hoge bloeddruk

  Lage bloeddruk

  Bij een lage bloeddruk kun je klachten hebben zoals duizeligheid en flauwvallen. Deze klachten kunnen bij iedereen bij andere bloeddrukwaarden optreden. Meestal wordt er van een lage bloeddruk gesproken wanneer iemand er klachten van heeft. Een andere naam voor lage bloeddruk is hypotensie.

  Tijdelijk een lage bloeddruk

  Je kunt ook tijdelijk een lage bloeddruk hebben, bijvoorbeeld als je ineens opstaat vanuit een liggende houding of bij warm weer. 

  Het veranderen van lichaamshouding

  Wanneer je vanuit een liggende positie gaat staan verplaatst het bloed van de buik naar de benen. Het hart vult zich dan minder goed. De hoeveelheid bloed die wordt rondgepompt neemt af. Het gevolg is dat de bloeddruk daalt. Het lichaam reageert daarop door de bloedvaten te vernauwen. Ook gaat het hart sneller kloppen. Daardoor komt de bloeddruk weer terug op het oude niveau. Dit gebeurt in enkele seconden. Dit komt vaker voor bij oudere mensen. 

  Warm weer

  Bij warm weer gaan de bloedvaten meer openstaan. Dit kan voor een lagere bloeddruk zorgen. Vooral ouderen zijn gevoelig voor een daling van de bloeddruk bij warm weer.

  > Meer over lage bloeddruk

  Een Tikkie als bedankje

  Heeft de informatie over bloeddruk je geholpen of had je een goed chatgesprek? Steun ons dan met 2 euro via Tikkie.

  > Ja, ik geef 2 euro

  Meer in de Gids Bloeddruk
  • Bloeddrukwaarden

  • Bloeddruk thuis meten

  • Bloeddrukmeter kopen

  • Bloeddruk meten bij de arts

  • Bloeddruk goed houden

  ;