Hartstichting.nl wordt geladen

1. Het hart van een volwassene ongeveer 250 tot 300 gram weegt?

Een vrouwenhart weegt gemiddeld 50 tot 60 gram minder dan een mannenhart. Het gewicht van het hart neemt toe met de leeftijd. Boven de 90 jaar neemt het gewicht van het hart iets af. 

2. Het hart van de vrouw sneller klopt dan dat van een man?

Het hart van een vrouw klopt gemiddeld iets sneller dan dat van een man, zo’n 5 slagen per minuut. Niet alleen het geslacht, maar ook bijvoorbeeld lichaamsbouw, leeftijd en hoe getraind iemand is, zijn van invloed op het hartritme in rust.

3. Voldoende slaap helpt om het hart en de bloedvaten gezond te houden?

Voor de meeste mensen is 6 tot 8 uur slaap voldoende. Mensen die weinig slapen (minder dan 6 uur) hebben een groter risico op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte.

4. Maar… dat te veel slaap ook niet goed is?

Langslapers (meer dan 8 á 9 uur) hebben net als kortslapers een grotere kans op diabetes en op bepaalde hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte.

5. Het hart gedurende de dag klopt met verschillende snelheden?

De snelheid waarmee het hart klopt is afhankelijk van de zuurstofbehoefte van organen.     Tijdens de slaap is de hartfrequentie het laagst.

6. Wandelen goed is voor je hart?

Het verbetert de doorbloeding van je hart en je andere spieren en organen. Met wandelen kun je je gewicht, je hartslag in rust en je bloeddruk verlagen.

7. Het hart een spier is?

Het hart is een holle spier ongeveer zo groot als je vuist. Het bestaat uit een linker- en een rechterhelft. Iedere harthelft is verder verdeeld in een boezem en een kamer. De hartspier spant aan om het bloed vanuit het hart het lichaam in te pompen.

8. Je hart ongeveer in het midden van je lichaam zit?

Het hart ligt midden in de borstkas achter de ribben. Vaak zeggen we dat het hart links ligt. Als we ‘de hand op het hart’ leggen, dan doen we dat aan de linkerkant. Dat doen we omdat de punt van het hart (apex) naar links uitsteekt, waardoor het zwaartepunt van het hart links van de middellijn van het lichaam ligt. 

Zorg goed voor je hart

Het is belangrijk om goed voor je hart te zorgen. Dit doe je door gezond te leven. Onze handige tips helpen je op weg.
gezond leven voor gezond hart