Wereld Beroerte Dag: ambulance-app voor snellere behandeling na beroerte
Bij een beroerte telt elke seconde. Neuroloog Bob Roozenbeek ontwikkelt een app die ambulanceverpleegkundigen helpt om de patiënt zo snel mogelijk bij het juiste ziekenhuis te brengen waar de behandeling kan starten. Voor dit onderzoek kreeg hij eerder dit jaar een Dekkerbeurs van de Hartstichting.
Bloedpropje
Iedere dag worden ruim 80 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een herseninfarct, een van de drie vormen van een beroerte. Hierbij krijgt een deel van de hersenen tijdelijk geen zuurstof en voeding. Dit komt doordat er een bloedvat in de hersenen is afgesloten door een bloedpropje.
Zo snel mogelijk naar ziekenhuis
Bij een herseninfarct telt elke seconde. Hoe sneller de behandeling begint, hoe groter de kans op goed herstel. Neuroloog en onderzoeker Bob Roozenbeek van het Erasmus MC Rotterdam werkt daarom aan een manier om mensen met een beroerte sneller te kunnen behandelen. Samen met onderzoekers en zorgverleners in heel Zuidwest-Nederland ontwikkelt hij een app die ambulancemedewerkers helpt zo snel mogelijk naar het juiste ziekenhuis te rijden.
Elk herseninfarct is anders
Maar wat is het juiste ziekenhuis? Dat verschilt per patiënt. Elk herseninfarct is namelijk anders. Roozenbeek: “Soms loopt een bloedpropje vast in een klein bloedvat en soms in een groter bloedvat. Een klein bloedpropje kunnen artsen beter oplossen met medicijnen. Een bloedprop in een groter bloedvat kunnen artsen met een speciale techniek uit het bloedvat weghalen. Maar dit kan niet in elk ziekenhuis.”
App helpt herkennen
Met de app die Bob ontwikkelt kunnen ambulanceverpleegkundigen snel herkennen wat voor herseninfarct iemand heeft zodat zij naar het ziekenhuis kunnen rijden dat voor die patiënt het beste is. Op die manier krijgen meer mensen snel de beste behandeling, zodat zij goed kunnen herstellen van een herseninfarct.
Topprioriteit
Op 29 oktober is het Wereld Beroerte Dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de gevaren van een beroerte (herseninfarct, TIA en hersenbloeding). Het verbeteren van de acute behandeling van beroertes is één van de topprioriteiten van de Hartstichting. We willen dat veel meer patiënten hun beroerte overleven en hun dagelijks leven daarna weer zelfstandig kunnen oppakken. Dit onderzoek van neuroloog Bob Roozenbeek is een van die baanbrekende onderzoeken waarmee hersenschade door een beroerte zo veel mogelijk voorkomen of beperkt kan worden.