Wel of geen stolseloplossend medicijn maakt niet uit voor herstel na groot herseninfarct
Voor het herstel van patiënten met een groot herseninfarct maakt het nauwelijks uit of zij wel of geen stolseloplossend medicijn krijgen voordat artsen het stolsel weghalen met een katheter. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek waarvoor Nederlandse, Zwitserse, Chinese, Japanse en Australische wetenschappers zes studies onder ruim 2.300 patiënten analyseerden.
Extra voordeel stolseloplossend medicijn onduidelijk
De resultaten zijn recent verschenen in het toonaangevende tijdschrift The Lancet. Neuroradioloog professor Charles Majoie en neuroloog professor Yvo Roos van het Amsterdam UMC leidden het onderzoek.
Sinds 2015 beschikken artsen over een nieuwe behandeling voor grote herseninfarcten. Met een katheter verwijderen zij het bloedstolsel dat het herseninfarct veroorzaakt. Dankzij deze behandeling overleven meer mensen en herstellen mensen beter na een groot herseninfarct. Dit was het resultaat van een belangrijk onderzoek dat de Hartstichting financierde. Voor 2015 kregen patiënten alleen een middel om het bloedstolsel op te lossen. Artsen dienen dit stolseloplossend medicijn nog steeds toe vóór de katheterbehandeling. Onduidelijk is echter of dit altijd beter is voor de patiënt. Een stolseloplossend middel kan namelijk als complicatie ook voor een bloeding zorgen.
Plaats stolsel kan wel uitmaken
De onderzoeksresultaten zijn alleen van toepassing op patiënten die direct opgenomen worden in een ziekenhuis waar ook de katheterbehandeling kan plaatsvinden. Ze laten geen duidelijk verschil zien tussen behandeling met of zonder stolseloplossend medicijn vóór de katheterbehandeling. De onderzoekers hebben wel aanwijzingen gevonden dat bepaalde patiënten er mogelijk meer baat bij hebben dan andere. Zo lijken patiënten die snel behandeld kunnen worden in het ziekenhuis er meer aan te hebben dan patiënten die later in het ziekenhuis komen. Ook lijkt het uit te maken waar het stolsel zich bevindt dat het infarct veroorzaakt.
Behandeling op maat
Voordat artsen kunnen stoppen met het stolseloplossend medicijn moet echt vaststaan voor wie het gunstig is en voor wie juist niet. De onderzoekers gaan daarom uitzoeken welke patiënten beter herstellen door het medicijn en welke niet. Met deze resultaten willen ze kunnen bepalen bij welke patiënten het beter is om het medicijn weg te laten. Zo ontstaat er echt een behandeling op maat. Dit kan dan ook tegelijk onnodige kosten besparen.
Over het onderzoek
Dit onderzoek werd gedaan door een groot samenwerkingsverband, genaamd Contrast, dat gesteund wordt door de Hartstichting. Inmiddels loopt er een tweede vervolgonderzoek dat de Hartstichting en de Hersenstichting financieren.