Hartstichting.nl wordt geladen

Ze gebruikten een computermodel met medische gegevens uit de kliniek, dat een exacte kopie van het hart- en vaatstelsel van de patiënt opleverde. Volgens de onderzoekers maakt deze methode het mogelijk om medische behandelingen precies af te stemmen op de patiënt. De studieresultaten zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Europace.

Effect behandeling met succes voorspeld

Het computermodel voorspelde het effect van de pacemakerbehandeling bij de 45 patiënten met hartfalen met succes. Deze patiënten hadden in het UMC van Utrecht al zo’n behandeling ondergaan. Zo konden de onderzoekers controleren of het digitale model juist voorspelde of de pacemakerbehandeling zou werken of niet. Dit bleek het geval te zijn. De Utrechtse cardiologen zijn heel tevreden over de resultaten. “Het is een soort digitale tweeling waarmee wij kunnen voorspellen of een patiënt baat heeft bij een pacemakerbehandeling of niet. Zo kunnen we patiënten nauwkeuriger selecteren voor deze operatie”, aldus Mathias Meine, hoogleraar Device Therapie bij Hartfalen in Utrecht. Met het computermodel kunnen onderzoekers ook gemakkelijk nieuwe technieken testen om mensen te behandelen. Op die manier zijn nieuwe behandelingen voor hartziekten sneller toe te passen bij de patiënt.

Betere diagnoses en behandeling op maat

De wetenschappers gebruikten het in Maastricht ontwikkelde computermodel CircAdapt om het hart van elke patiënt in de studie na te bootsen. Maastrichtse onderzoekers hebben jarenlang aan dit digitale model van het menselijk hart- en vaatstelsel gewerkt. CircAdapt voorspelt heel precies wat de gevolgen zijn van kleine veranderingen in bijvoorbeeld de pompkracht van het hart of de elektrische signalen die door het hart lopen. Ook kan het computermodel cardiologen helpen om betere diagnoses te stellen. Er zijn namelijk veel verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat iemand hartfalen krijgt. "Deze technologie opent niet alleen de deur voor op maat gemaakte behandelingen bij hartfalen – personalised medicine –, maar biedt ook een uniek platform voor proefdiervrij onderzoek naar hart- en vaatziekten en innovatief onderwijs met virtuele patiënten,” zegt Joost Lumens, onderzoeksleider en hoogleraar Biomedische Technologie aan de Universiteit Maastricht.

Luister hier naar het interview met Joost Lumens:
Joost Lumens