Van zebravis tot robothart: fascinerende onderzoeken in talkshow Hartzaken
In de tweede aflevering van Hartzaken, de talkshow van de Hartstichting, sprak presentator Hanneke Groenteman met artsen en onderzoekers over hun fascinerende onderzoeken naar hart- en vaatziekten. 'Als een zebravisje zelf schade aan het hart kan repareren, dan kunnen wij dat mogelijk straks ook.'
Schakelaar aan- én uitzetten
Na de ontdekking dat zebravissen zelf verloren hartspiercellen kunnen aanmaken, onderzoekt Jeroen Bakkers (Hubrecht Instituut) hoe dit mechanisme ook bij de mens kan worden aangezet. "En heel belangrijk, hoe deze schakelaar ook weer uitgezet kan worden, anders blijven cellen zich delen en krijg je tumoren", zo vertelde Bakkers in Hartzaken.
Hartchirurg Jolanda Kluin (Erasmus MC) legde uit hoe haar onderzoek naar het maken van een hybride hart - ook wel soft robothart - straks voor een grote patiënten kan behoeden voor een steunhart of donorhart. Celbioloog en zelf drager van een donorhart Rogier Veltrop (Maastricht University) over hoe als patiënt met zijn wetenschappelijke achtergrond waardevolle input kan geven bij de ontwikkeling van het hybride hart.
Oog voor verschillen
Hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) gaf een mini-college over hoe wij eigenlijk heel onbewust kiezen wat we eten en veel meer beïnvloed worden door onze omgeving en marketing dan we denken. Cardioloog Robert Tieleman (Martini Ziekenhuis en UMC Groningen) gaf een update over de eerste proef met een hartcheckpunt in Groningen en hoe de bezoekers van het checkpunt zeer enthousiast reageerden. Hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen Hester den Ruijter (UMC Utrecht) benadrukte op deze Dress Red Day nog eens het belang van onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. De Rotterdamse huisarts en onderzoeker Shakib Sana (Erasmus Universiteit Rotterdam en Erasmus MC) maakte duidelijk dat er ook verschillen zijn in hart- en vaatziekten bij verschillende etnische groepen. Den Ruijter en Sana onderstreepten hiermee het motto van de Hartstichting: Oog voor de verschillen.
Hartzaken terugkijken?
'Hartgezondheid in Dikke van Dale'
Als het aan directeur van Hartstichting Hans Snijder ligt staat het woord 'hartgezondheid' over een tijdje in de Dikke van Dale, zo liet hij weten aan Hanneke Groenteman. Volgens Snijder is voor de Hartstichting de urgentie om hart- en vaatziekten te voorkomen en sneller en beter te behandelen een van de belangrijkste prioriteiten. "Er wordt wel eens gezegd dat hart- en vaatziekten nu eenmaal bij het leven horen. Nee, dat is niet zo en daar gaan wij als Hartstichting ook niet mee akkoord."