Uitbuiting van rokers door tabaksindustrie kent geen grenzen
De Hartstichting, KWF en Longfonds vinden het schokkend dat de tabaksindustrie geld verdient met de verkoop van medische producten tegen ernstige ziektes als gevolg van het roken én aan hulpmiddelen om van een rookverslaving af te komen.
Uit onderzoek van The Investigative Desk gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, blijkt dat de vier grootste tabaksfabrikanten (Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Brands) hun klanten die zij eerst verslaafd en ziek hebben gemaakt, nog een keer langs de kassa laten gaan voor geneesmiddelen tegen onder meer hartaanvallen, kanker en astma. Wie probeert van zijn of haar verslaving af te komen, mag ook de nicotinepleisters en -kauwgum afrekenen bij Big Tobacco.
Geen morele grens
“Hiermee wordt maar weer eens klip en klaar dat de tabaksindustrie geen enkele morele grens heeft,” zegt Carla van Gils, directeur van KWF en voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, waarin Hartstichting, KWF en Longfonds samen strijden voor een rookvrije generatie.
Volgens de drie gezondheidsfondsen blijkt keer op keer dat de uitbuiting van rokers door de tabaksindustrie grenzeloos is. Naast verslavende, ziekmakende en dodelijke producten verkopen ook nog eens geld verdienen aan medicatie tegen de schadelijke gevolgen van roken en hulpmiddelen om te stoppen met roken, gaat volgens de drie fondsen ver over alle ethische grenzen heen.
De tabaksproducenten bestempelen hun investeringen in medicijnen en stoppen-met-roken-hulpmiddelen als Beyond Nicotine en Beyond Smoke. “Als je geld verdient aan de mensen die je ziek maakt is Beyond Ethics een passender marketingslogan”, aldus Van Gils.