Hartstichting.nl wordt geladen

Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc, dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Cardiology. De onderzoekers adviseren deze test altijd te overwegen bij patiënten met pijn op de borst die geen vernauwde kransslagaders blijken te hebben. Het onderzoek kwam tot stand met financiële steun van de Hartstichting.

Meer ziekenhuizen

“Dit is heel goed nieuws voor patiënten met pijn op de borst. Wij hopen dat nu steeds meer ziekenhuizen deze speciale hartkatheterisatie gaan invoeren”, aldus dr. Peter Damman, interventiecardioloog in het Radboudumc en onderzoeksleider van het NL-CFT netwerk.

Spasmen in bloedvaten

Veel mensen krijgen pijn op de borst klachten door een vernauwing of afsluiting in een kransslagader. Deze klachten kunnen echter ook ontstaan door andere problemen in het hart. Ook spasmen in de bloedvaten van het hart en problemen in de kleinste hartvaten kunnen ervoor zorgen dat het hart te weinig zuurstof krijgt. Dit kan klachten veroorzaken zoals benauwdheid of pijn op de borst, vooral bij inspanning of stress. Deze problemen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en worden bij een standaard hartkatheterisatie gemist.

Speciale harttest

Tijdens zo'n standaard hartkatheterisatie worden de kransslagaders op vernauwingen onderzocht. Cardiologen kunnen een speciale test uitvoeren als zij geen vernauwingen in de kransslagaders kunnen vinden. 

Deze speciale harttest bestaat uit verschillende metingen. Bij één meting dient de cardioloog een stofje (acetylcholine) toe om spasmen op te wekken. Bij de andere meting dient de cardioloog een stofje toe (adenosine) om te testen hoe goed het bloed door de kleine bloedvaatjes stroomt. Deze speciale harttest werd tot nu toe alleen in gespecialiseerde ziekenhuizen uitgevoerd.

Belangrijk resultaat voor vrouwen

De onderzoekers analyseerden de resultaten van een registratie, waaraan 15 ziekenhuizen deelnamen: 2 gespecialiseerde ziekenhuizen en 13 algemene ziekenhuizen. Binnen de registratie ondergingen 1207 patiënten deze harttest. De overgrote meerderheid bestond uit vrouwen (978, 81%).

De gemiddelde leeftijd was 60 jaar. De meeste patiënten (78%) bleken spasmen in de grote of kleine bloedvaten te hebben. Bij slechts 9% was er alleen sprake van slecht werkende kleine bloedvaatjes.

Nauwelijks complicaties

De resultaten laten zien dat algemene ziekenhuizen deze speciale test goed en veilig kunnen toepassen. In zowel de gespecialiseerde ziekenhuizen als in de algemene ziekenhuizen traden nauwelijks complicaties op, zoals hartritmestoornissen. 

Er traden geen ernstige complicaties op. De onderzoekers concluderen dat cardiologen deze test altijd moeten overwegen bij patiënten met pijn op de borst die geen vernauwde kransslagaders blijken te hebben.