Onderzoek: meerderheid Nederlanders wil rookvrije films, series en social media
Twee derde van de Nederlanders wil dat roken en vapen niet meer te zien is in films, op tv, in tijdschriften, in muziekvideo’s en op (social) media. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Hartstichting, KWF en Longfonds (Gezondheidsfondsen voor Rookvrij). Ook vinden de meeste Nederlanders dat professionals in deze sector zoals regisseurs, acteurs, muzikanten en influencers hun verantwoordelijkheid hierin moeten nemen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 73 procent van de Nederlanders vindt dat rookvrij het nieuwe normaal is. Onder anderen regisseur Tim Oliehoek, presentator Dieuwertje Blok, hoofdredacteur LINDA.meiden Mandy Woelkens, actrice Olivia Lonsdale en artiest Nnelg maken zich hard om het aantal rookbeelden in de media te verminderen. Samen met de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij zijn zij een campagne gestart voor een Rookvrije Generatie.
Zien roken, doet roken
Beelden met rokende en vapende mensen komen nog altijd veel voor in populaire series, films en muziekvideo’s gericht op jongeren. Eerder onderzoek toont aan dat hogere blootstelling aan rookbeelden in films ervoor zorgt dat jongeren twee keer meer kans hebben om te gaan roken.
Uit nieuw draagvlakonderzoek, uitgevoerd door Kantar Public in opdracht van de Hartstichting, KWF en Lonfonds, blijkt dat de meeste Nederlanders roken en vapen uit de media willen bannen. De meerderheid (66 procent) van de respondenten vindt dat deze verslaving niet meer in beeld gebracht moet worden in films, series en op YouTube.
Bovendien geeft 77 procent van de Nederlanders aan dat influencers op social media het goede voorbeeld moeten geven en geen rookwaar of vapes in beeld moeten brengen. Ook popartiesten (69 procent), regisseurs (67 procent) en acteurs (66 procent) moeten volgens de respondenten hun verantwoordelijkheid nemen en deze producten niet meer tonen.
Stop verheerlijking rookimago
Carla van Gils, directeur KWF en voorzitter Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: “Terwijl steeds meer plekken rookvrij zijn, is de (online) belevingswereld nog verre van rookvrij. Iedere dag worden jongeren geconfronteerd met rokende mensen in de media. We moeten stoppen met jongeren het signaal te geven dat roken aantrekkelijk of interessant is, terwijl het extreem ziekmakend en verslavend is. We zijn ontzettend blij dat er nu invloedrijke mensen uit diverse media opstaan die hierin het voortouw nemen en andere vakgenoten oproepen om hen te volgen. Hiermee zetten zij de norm voor een nieuwe generatie.”
Decennialang heeft de tabaksindustrie gebouwd aan het imago van roken; dit is overgenomen door de film-, mode- en muziekindustrie.
Mandy Woelkens, hoofdredacteur LINDA.meiden magazine: “Tijdens fotoshoots werd een sigaret gezien als een cool accessoire. Met de kennis van nu, is het tijd dat de media de verantwoordelijkheid nemen en geen sigaretten en vapes meer laten zien. We moeten het goede voorbeeld geven. Het voegt niks toe om het wel in beeld te brengen.”
Geen BN’ers meer rokend in beeld
Invloedrijke mensen uit de media zoals Mandy Woelkens, Dieuwertje Blok, William Rutten, Tim Oliehoek, Olivia Lonsdale, Nicole Huisman, Sterre Koning, Nnelg en Défano Holwijn strijden tegen verheerlijking van roken in hun eigen sector. Hiervoor maken ze een statement op rookvrij.nl. Zo belooft Mandy Woelkens geen sigaretten en vapes te laten zien in LINDA.meiden. Samen met Gezondheidsfondsen voor Rookvrij roept zij andere vakgenoten op om hetzelfde te doen.
Over Gezondheidsfondsen voor Rookvrij
Gezondheidsfondsen voor Rookvrij is opgericht door de Hartstichting, KWF en Longfonds. Zij willen een rookvrije generatie met als doel dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van (mee)roken. Hieronder vallen ook vernieuwde vormen van ‘roken’, zoals het gebruik van de e-sigaret.