Nederlandse cardioloog Arthur Wilde krijgt hoogste onderscheiding voor hartonderzoek
Prof. dr. Arthur Wilde, hoogleraar cardiologie aan de Universiteit van Amsterdam en Wetenschappelijk Adviseur van de Hartstichting is vandaag op het congres van de European Society of Cardiology onderscheiden met de ESC Golden Medal. Dit is hoogste onderscheiding van de ESC voor uitzonderlijke cardiologen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan cardiovasculair onderzoek.
Wilde doet sinds de jaren ’90 onderzoek naar de genetische oorzaken van hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden en de behandeling van deze ritmestoornissen. Zijn onderzoeksgroep ontdekte verschillende erfelijke afwijkingen die deze levensbedreigende hartritmestoornissen kunnen veroorzaken, mede dankzij financiering van de Hartstichting. Er zijn door zijn onderzoeksgroep al honderden families opgespoord.
Bovenop de Golden Medal, kreeg Wilde een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de orde op donderdag 24 augustus bij zijn afscheid als hoogleraar van het Amsterdam UMC uit handen van burgemeester Maarten Divendal.
Topsporters
De cardioloog - en seizoenkaarthouder van Ajax - was betrokken in een team dat de artsen van topsporters ondersteunt waar specialistisch advies nodig is. “Een Nederlandse topsporter die vlak voor hij naar de Olympische Spelen in Londen ging hoorde dat hij een genetische afwijking had die in zijn familie voorkwam en tot plotseling overlijden van een van zijn directe familieleden had geleid”, zo vertelde Wilde eerder in een interview met de Hartstichting. “Zelf was hij topfit, toch was daar ineens die prangende vraag of hij wel naar de spelen kon. Ik bestudeerde het dossier van zijn arts en raadpleegde zes experts op het gebied van de verdikte hartspier wereldwijd en had binnen 24 uur een gedegen advies: hij mocht van ons gaan.”
Trots
Hans Snijder directeur van de Hartstichting is aangenaam verrast dat Wilde deze hoogste onderscheiding ontvangt van de ESC. “Wij feliciteren Arthur met deze Golden Medal Award en zijn ontzettend trots dat we Arthur aan ons hebben kunnen binden.”
Impact
Na het in ontvangst nemen van deze prestigieuze prijs, benadrukte Wilde hoe belangrijk zijn collega's van de Universiteit van Amsterdam zijn geweest in dit onderzoek. Hij bedankte de vele collega's in binnen- en buitenland waarmee hij voor dit onderzoek heeft samengewerkt.
Wilde wil als Wetenschappelijk Adviseur van de Hartstichting meer werk maken van de waardering van onderzoek. “Hoe we moeten meten wat dat de samenleving heeft opgeleverd, daar heb ik ideeën over”, zo zegt hij. “Het is een discussie die natuurlijk speelt bij alle academische ziekenhuizen. Vroeger waren de parameters eenvoudig. Publicaties, citaties. Ik heb de nadelen van die manier van kijken aan den lijve ondervonden: als je onderzoek doet naar zeldzame ziekten, word je veel minder geciteerd dan als je bijvoorbeeld over boezemfibrilleren publiceert. Terwijl dat niets zegt over je impact op het betreffende vakgebied.”
Landelijke Hart- en vaatagenda
Daarnaast onderzoekt Wilde mogelijkheden om de onderlinge samenwerking in het cardiovasculaire veld verder te versterken en is hij voorzitter van de begeleidingscommissie van de nieuwe landelijke hart- en vaatagenda, die past bij de nieuwe strategie van de Hartstichting. Een goede en gerichte samenwerking tussen wetenschappers onderling én met de Hartstichting is van groot belang voor het succes en de impact van het onderzoek naar hart- en vaatziekten.