Hartstichting.nl wordt geladen

Breed draagvlak

Het Maatschappelijk akkoord is een initiatief van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) en GroentenFruit Huis. Beide organisaties hopen dat ondertekening van het maatschappelijk akkoord door deze brede coalitie bijdraagt aan het besef in de politiek dat er een breed draagvlak is voor invoering van 0% btw op groenten en fruit.

De AVGG werkt samen met de Hartstichting, het Diabetes Fonds, de Maag Lever Darm Stichting, de Nierstichting en met UNICEF Nederland, de gemeente Amsterdam en JOGG aan een gezondere voedselomgeving, vooral voor kinderen. Zij doet dat binnen de Gezonde Generatie, een unieke samenwerking van 22 gezondheidsfondsen met als missie dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is.

Gezondheidswinst

In dit akkoord vragen de ondertekenaars de overheid om de btw op groenten en fruit uiterlijk per 1 januari 2025 af te schaffen. Zij ondersteunen deze maatregel als een doelmatige en effectieve investering die gezondheidswinst oplevert voor alle Nederlanders, op zowel de korte als de langere termijn.

hand met fruit

Groente en fruit 9 procent goedkoper

De ketenpartijen die het akkoord hebben ondertekend, verklaren dat zij geen juridische procedures zullen gaan voeren: de afbakening van verse, onbewerkte groente en fruit met betrekking tot deze btw-maatregel (alle groente en fruit passend in de Schijf van Vijf) is helder en volgens hen prima werkbaar voor zowel de Belastingdienst als alle betrokken partijen in de keten. Zie hier de complete lijst van ondertekenaars.

De retailpartijen die het akkoord ondertekenden, Aldi, Dirk, Ekoplaza en AVN (Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland) kwamen overeen dat het prijsverschil dat ontstaat door de afschaffing van de btw volledig wordt doorgegeven aan de consument: groenten en fruit worden daadwerkelijk 9 procent goedkoper voor de consument.

'Dweilen met de kraan open'

AVGG-bestuurder Tom Oostrom: "De invoering van 0% BTW op groente en fruit, uiterlijk per 1 januari 2025, is een noodzakelijke stap om een Gezonde Generatie in 2040 te realiseren. Wij beschouwen het als een essentieel onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee de overheid een gezonde voedselkeuze beter mogelijk maakt voor grote groepen in de samenleving."

"Als gezondheidsfondsen zien wij dagelijks de enorme problemen die ongezonde voedselkeuzes veroorzaken zoals bijvoorbeeld overgewicht en tal van ziekten. Wij doen in patiëntenvoorlichting en preventieprogramma’s wat we kunnen, maar zonder wettelijke maatregelen is het letterlijk ‘dweilen met de kraan open’."

Gezonde bevolking

Cathy van Beek van GroentenFruit Huis noemt het akkoord een stap in de goede richting van een gezonde bevolking. "Alle maatregelen die kunnen bijdrage aan een (lichte) stijging van de groente- en fruitconsumptie, moeten we met beide handen aangrijpen", aldus Cathy van Beek.

Tot corona bleef de consumptie van groenten en fruit lange tijd stabiel: rond de 130 gram groenten en 115 gram fruit per persoon per dag. Sinds corona is het besef over het belang van gezonde voeding gegroeid. Dit resulteerde in weliswaar in een lichte stijging. Van Beek: "Maar de door het Voedingscentrum dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten en 200 gram fruit is nog lang niet in zicht. 0 procent btw in combinatie met andere maatregelen, kan daar zeker bij helpen."

Brede steun Tweede Kamer

Een groot aantal Tweede Kamerleden is mede ondertekenaar van het akkoord. Al eerder was bekend dat de btw-maatregel brede steun heeft in de Tweede Kamer. De partijen die vandaag hun handtekening plaatsen, beloven zich de komende periode in te zetten voor zo spoedig mogelijke invoering van het btw-nultarief op verse, onbewerkte groenten en fruit.

“Op korte termijn zullen we een amendement op het belastingplan indienen om alsnog het btw-tarief op 0% te krijgen per 1 januari 2024. Dit is een van de maatregelen die we hard nodig hebben om onze maatschappij gezonder te krijgen” aldus  Eva van Esch, aanwezig namens de Partij voor de Dieren.