Kitesurftocht Hoek tot Helder doorbreekt grens van 1 miljoen euro
Ruim 500 kitesurfers hebben vandaag 130 kilometer gevaren over een kolkende Noordzee. Hiermee hebben ze ruim 1 miljoen euro voor de Hartstichting opgehaald. "Deze editie was een loodzware tocht, maar met een geweldig resultaat", meldt zojuist bedenker en organisator van Hoek tot Helder Martijn van Dijk van de Hartstichting en voorzitter van stichting Kite 4 Charity.
Loodzware tocht
De langste eendaagse kitesurftocht ter wereld was vandaag volgens Martijn vanwege de zuid zuidwestenwind een échte 'downwinder'. "Deelnemers hebben dus de hele tocht wind in de rug en dat vraagt meer van kiters. Veel deelnemers trainen slechts korte stukken downwind, je moet immers ook weer terug. En dan is 130 kilometer toch echt andere koek. Deze editie was echt een hele pittige en voor een aantal deelnemers een loodzware tocht."
Hybride hart
Met een opbrengst van ruim 1 miljoen euro is het record van vorig jaar van 650.000 euro flink overtroffen. Met de opbrengst van Hoek tot Helder steunt de Hartstichting innovatieve en ambitieuze onderzoeken. Zoals onder meer het onderzoek naar de ontwikkeling van een hybride hart van professor dr. Jolanda Kluin, onderzoeksleider en hoofd thoraxchirurgie van het Erasmus MC.
Voor mensen met ernstig hartfalen zijn er geen mogelijkheden om het zieke hart te genezen. Ook zijn er te weinig donorharten beschikbaar. Het hybride hart kan een oplossing betekenen voor deze mensen. De onderzoekers hopen dat het hybride hart binnen 10 jaar beschikbaar is als alternatief voor donorharten bij harttransplantaties.
Baanbrekend onderzoek
"Het is dit soort baanbrekend onderzoek dat we dankzij dit fantastisch initiatief kunnen financieren", aldus Hans Snijder directeur van de Hartstichting. "Hiermee kunnen we als Hartstichting een grote slag maken om hart- en vaatziekten sneller en beter te behandelen. Hulde dus aan al die deelnemers die vandaag weer deze ongelooflijk zware tocht hebben aangedurfd."