Hartstichting lanceert spoedcursus levens redden
Je bent op de verjaardag van opa. Opeens krijgt hij een drukkende pijn op zijn borst en hij heeft moeite met ademhalen. Je wilt net 112 bellen, maar dan zegt opa “112 bellen hiervoor is toch niet nodig? Het gaat vanzelf wel weer over. Ik wil het feestje niet verpesten.” Wat doe je dan? Bel je dan toch 112?
Twijfelen
Elke dag krijgen zo’n 500 mensen een hartinfarct, hartstilstand of beroerte. Veel van hen krijgen helaas te laat hulp omdat omstanders en naasten de signalen van hartinfarct, hartstilstand of beroerte niet herkennen of erover twijfelen. Snelle hulp is heel belangrijk. Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op overleven en een goed herstel.
Hoewel veel mensen denken dat ze direct 112 zullen bellen, gebeurt dit in de praktijk veel te weinig. De twijfels ontstaan bijvoorbeeld als het slachtoffer het zelf niet nodig vindt. Of als anderen meekijken maar niets doen of even afwachten omdat zij de signalen niet herkennen.
Herken de signalen
Daarom lanceert de Hartstichting vandaag de spoedcursus 'Heb je even? Red een leven!' In deze spoedcursus leer je in slechts 5 minuten hoe je een leven kunt redden bij een hartinfarct, beroerte en hartstilstand. Per keer dat de cursus wordt gevolgd, krijgen deelnemers 10 situaties waarin de deelnemer moet beoordelen hoe te handelen; 112 bellen, afwachten of niks doen. Als deelnemer aan de spoedcursus ervaar je ook wat jou tegenhoudt om in sommige situaties 112 te bellen.
Vagere signalen
Vooral als de signalen van een hartinfarct of beroerte vager zijn en niet als levensbedreigend ervaren worden, wachten mensen vaker met hulp zoeken. De spoedcursus van de Hartstichting leert de ernst van klachten eerder te herkennen, zodat mensen sneller 112 bellen en levens gered kunnen worden.
Onrustig
Ook Ewoud (42) onderschatte zijn situatie. Hij kreeg een hartinfarct na het hardlopen, maar voelde zich bezwaard om 112 te bellen. “Ik had een flinke afstand gelopen. Het ging zo lekker, ik was euforisch toen ik thuis kwam! Maar kort daarna voelde ik me zweterig. Ik voelde me niet helemaal lekker, een beetje beklemmend gevoel op de borst, maar niet heel hevig. Ik dacht dat ik moest herstellen van het hardlopen. Maar liggend op de bank bleef ik onrustig."
Een bezwaard gevoel
Hoewel de signalen duidden op een naderend hartinfarct, besloot Ewoud de huisartsenpost te bellen. “Ik vond het bezwaarlijk om 112 te bellen. Achteraf had ik dat anders kunnen inschatten, aangezien er in de familie hartproblemen zijn. Maar ik heb er geen seconde bij stilgestaan, onder andere omdat ik net had hardgelopen.”
Olifant
Eenmaal 10 minuten in het ziekenhuis sloeg de pijn door. “De bewuste olifant stond niet meer op mijn borstkas, maar stapte op dat moment dwars door mijn borstkas heen.” Ewoud werd in het ziekenhuis gedotterd en knapte weer op.