Hartstichting.nl wordt geladen

Zo moeilijk mogelijk

“Ik loop 1000 kilometer in dertig dagen langs elke hoofdstad van iedere provincie in Nederland!” Zo begon Harm in september zijn dagelijkse vlog. Zijn originele plan was om dit avontuur per fiets aan te gaan, maar hij wilde het zichzelf zo moeilijk mogelijk maken: “Ik wil zo veel mogelijk geld ophalen voor het goede doel en daarvoor moet ik mezelf uitdagen”, vertelt hij in de laatste week van de tocht. 

Acht uur op zoek

We staan even stil in Pernis om met Harm te kletsen. Uit alle hoeken komen jongeren gerend die zijn naam gillen en met hem op de foto willen. Dankbaar neemt Harm de flesjes water en snacks aan die ze hem toestoppen. “Met het plan om 1000 kilometer te lopen had ik ook naar Spanje kunnen lopen, maar ik wilde juist in Nederland blijven", hijgt hij nog na van de wandeling. Harm zoekt namelijk de interactie op met zijn kijkers door deze tocht te wandelen zonder geld en slaapplek. Voor eten en onderdak is hij dus afhankelijk van zijn fans. 

Terwijl hij een selfie maakt met een groepje kijkers van een jaar of vijftien, legt hij uit: “Op deze manier wordt het interactief en ook dat zorgt voor meer aandacht, van de media en daarmee ook voor de Hartstichting. Sommige van hen zijn wel acht uur naar me aan het zoeken."

Onderbelicht thema

Harm koos niet zomaar voor de Hartstichting om deze tocht aan op te dragen. “Ik heb gelukkig geen ervaring met hart- en vaatziekten", zegt hij, “maar ik ken wel mensen die hiermee te maken hebben.” Hij verdiepte zich vervolgens verder in de Hartstichting omdat het doel goed past bij zijn actie. "Wandelen is immers supergoed voor het hart", benadrukt hij. "Maar toen ik mij meer in hart- en vaatziekten ging verdiepen, ontdekte ik dat dit doodsoorzaak nummer twee is", zegt Harm. "Ik vind dat het vergeleken andere ziektes, zoals kanker die op nummer één staat, wel erg onderbelicht is. We mogen er dus echt wel meer bewustzijn voor kweken", vindt de vlogger. 

Ontroerende verhalen

Eenmaal aan de tocht begonnen, merkte hij hoe zijn doel mensen ontroert. “Ik kom veel verhalen tegen, dat heeft me echt verbaasd. Er waren best veel mensen die mij niet kenden, maar die dan toch contact met me opnamen of me uitnodigde om bij hen te slapen of te eten, omdat ze zelf bijvoorbeeld een hartoperatie hebben gehad", vertelt hij. "Zo kwam ik bij een jongen thuis die zelf geopereerd was. Hij heeft een bypass gehad. Hij heeft veel steun gehad aan de Hartstichting en aan mijn actie. Dat heeft me echt geraakt.”

Harm wordt flink gesteund door zijn fans die hem onderweg snacks en water brengen

Blaren…

De enorme afstand die hij loopt, bevalt hem wisselend: “Ik had verwacht dat het super zwaar zou zijn", zegt hij. "Dat was het op veel momenten ook, want ik heb onderweg veel last gehad van mijn gewrichten en ik heb enórme blaren. Sommige dagen kom ik amper vooruit, zeker als het regent, maar ook op slechte dagen moet ik minstens 35 kilometer lopen om het einddoel te halen." Maar inmiddels komt het einde in zicht. Harm's gezicht leeft op: “De laatste weken leek het of mijn benen eraan gewend raakten. Ik herstelde steeds sneller en nu ga ik als een speer!”

Recht op zijn doel af

Zijn doel is duidelijk: 100.000 euro ophalen voor de Hartstichting. Dat was misschien wat ambitieus, maar Harm wilde groot dromen: “Ik wilde geen lager doel stellen, als ik al een deel van het doel behaal ben ik tevreden", zei hij tijdens de tocht. Dat is zeker gelukt. Harm haalde in totaal bijna 20.000 euro op.

Zelf doneert hij ook. Een euro voor elke afgelegde kilometer én een cent voor iedere nieuwe volger. Zo droeg hij zelf ook bijna honderd euro per dag bij aan zijn doel.