Een terugblik op CYCLE Copenhagen: 'saamhorigheid en emotie'
Door in vier dagen naar Kopenhagen te fietsen, hebben deelnemers aan CYCLE Copenhagen een bedrag van 55.350 euro bij elkaar gebracht. Het geld is bedoeld voor onderzoek naar betere behandelingen en het eerder opsporen van hart- en vaatziekten.
Een terugblik op Cycle Copenhagen
Van 31 augustus tot en met 4 september fietste een groep van 37 deelnemers van Groningen naar Kopenhagen. De totale afstand van ruim 650 kilometer verliep in vier etappes via Bremen, Lübeck en het Deense Maribo naar Kopenhagen. Na de eerste dag flink wat regen, onweer en zelfs hagel te hebben gehad, was het de rest van de tijd met gemiddeld 23 graden heerlijk fietsweer.
Bijzondere verhalen
Onder de renners waren mensen met een hartaandoening. Anderen waren geconfronteerd met verlies van of een hartproblemen bij een dierbare.
Zo kreeg deelnemer Jan in 2019 van het een op het andere moment een hartstilstand. Zijn vrouw reanimeerde hem net op tijd. Voor zijn zoon (26) is dit het moment om die zware periode af te sluiten. “Ik heb me al vaak voorgesteld hoe het zou zijn om samen over de finish te komen, alleen al bij dat idee werd ik emotioneel”, vertelde hij onderweg. Tijdens de finish kwam hij hand in hand met zijn vader over de finish. “Als ik eraan dacht hoe bijzonder het is dat ik dit nog met mijn vader kan doen, dat hij er nog is en geen schade heeft over gehouden aan de hartstilstand, dan gaat het fietsen echt vanzelf”, vertelt hij na de finish aangeslagen.
Ook Frank fietste met iemand in gedachten. Zijn vrouw Marja was tijdens CYCLE mee als vrijwilliger. Na een lang en zwaar leukemietraject werd hun zoon genezen verklaard van kanker, maar op 32-jarige leeftijd kreeg hij, als bijwerking van de kankerbehandeling ook hartklachten en moest hij een spoedoperatie ondergaan. “Dat was heel intens, maar toen hij dat doorstaan heeft, heb ik tegen hem gezegd: dan ga ik voor de Hartstichting fietsen”, vertelt Frank, die de tocht dus voor zijn zoon reed.
Saamhorigheid
De deelnemers zaten dus vier dagen lang van 9 uur ’s ochtends tot vaak 6 uur ’s avonds op de fiets. Langzaam maar zeker bouwden alle deelnemers een ‘familieband’ met elkaar op en vonden verschillende renners met hetzelfde tempo elkaar.
“De groep was echt heel sociaal”, vertelt deelnemer Jacob. “Er was altijd iemand die achterom keek en dacht: oh Jacob heeft het moeilijk, en dan trokken ze me er weer bij”, gaat hij verder. “De saamhorigheid in de groep helpt je letterlijk vooruit.” Ook na de ritten was het bijzonder: “Je leert elkaar steeds beter kennen omdat je ook ‘s avonds met elkaar aan tafel zit en komt dan ook echt indrukwekkende verhalen tegen.”
Afzien
Het landschap ging over van steden, naar pittoreske dorpen en steeds meer groen. En van vlak naar steeds meer klimmen en dalen. De lange afstanden en de vele dagen achter elkaar maakte dat de deelnemers steeds meer moesten afzien. Op lange afstanden hadden de meesten zich goed voorbereid, maar meerdere dagen urenlang achter elkaar op de fiets en de zadelpijn die daarbij komt kijken was voor de meeste deelnemers iets nieuws om te ondergaan.
De tekst gaat door onder de foto
De Kleine Zeemeermin
Een kleine valpartij leverde op de eerste dag wat schaafwondjes en blauwe plekken op, maar grote incidenten bleven uit. Knieën die begonnen te protesteren en het zitvlak begonnen wel te protesteren, maar dankzij het ijzersterke doorzettingsvermogen van de renners, de liefdevolle ondersteuning van elkaar en de verzorging door de vrijwilligers, wisten alle deelnemers het eindpunt, de Kleine Zeemeermin, te behalen en hebben we een mooi bedrag bij elkaar gebracht voor de Hartstichting.
Op 24 september vindt de volgende editie van CYCLE plaats. Tijdens CYCLE NL fietsen deelnemers 1 dag lang verschillende afstanden binnen Nederland, vanaf de indrukwekkende omgeving van Vliegbasis Soesterberg.