Hartstichting.nl wordt geladen

Dekkerbeurzen zijn toegekend aan de volgende onderzoekers:

Amsterdam UMC

Dr. Jorien Treur
Hoe mentale klachten en hart- en vaatziekten elkaar beïnvloeden.

Dr. Anke Tijsen
DNA herschrijven om onbehandelbare hartziekte te genezen.

Dr. Ralf E. Harskamp
Pijn op de borst onschuldig of hartinfarct?

Dr. Molly O’Reilly
Lokken erfelijke veranderingen in zenuwcellen levensbedreigende hartritmestoornissen uit?

Erasmus MC
 
Dr. Christiaan Meuwese
Veiliger gebruik van hartlongmachine.

Dr. ir. Jason Voorneveld
Hartfalen vroegtijdig herkennen met supersnelle 3D echo.
 
Radboudumc
 
Dr. Nina Hilkens
Is levenslang plaatjesremmers na een herseninfarct altijd nodig?
 
Maastricht UMC+

Dr. Job Verdonschot
Hoe groot is de kans op hartspierziekte bij familie van patiënt?
 
UMC Utrecht

Dr. ir. Bart Steensma
Hartfalen thuis gemakkelijk monitoren met een radiostethoscoop.
 
TU Delft

Dr. Sebastian Weingärtner
Hartfalen eerder opsporen door zuurstof meten met MRI?
 

Strenge selectieprocedure

In totaal waren er 68 aanvragen voor een Dekkerbeurs. De selectieprocedure voor deze beurzen is streng: er wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. Wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben de aanvragen beoordeeld. “Voor de Hartstichting is een toponderzoeker een onderzoeker die naast topwetenschap ook nadenkt over het verder brengen van onderzoeksresultaten”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “De Dekkerbeurs versnelt onderzoek en leidt tot een verbeterde behandeling en het voorkomen van hart- en vaatziekten.”

Impuls wetenschappelijke loopbaan

Voor laureaten die in het verleden een Dekkerbeurs ontvingen had deze beurs niet alleen een positieve impact op hun onderzoek, het gaf ook een boost aan hun loopbaan als wetenschapper. Zo ook aan die van prof. dr. Arthur Wilde, sinds 2000 hoogleraar cardiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Wilde ontving in 1995 een Clinical Established Investigator Dekkerbeurs voor zijn onderzoek naar erfelijke oorzaken van hartritmestoornissen.

Levensreddend onderzoek

Dankzij zijn onderzoek zijn verschillende oorzaken van erfelijke hartritmestoornissen ontdekt en kunnen in families dragers van erfelijke foutjes worden opgespoord. Door preventieve behandeling met medicijnen of een ICD kunnen hartstilstanden en dus ook sterfte worden voorkomen. Het gaat dus echt om levensreddend onderzoek. 

Wilde: “De Dekkerbeurs heeft aan de wieg gestaan van de cardiogenetica-afdeling van het UMC Amsterdam gespecialiseerd in erfelijke hartziekten, de oudste van Nederland. Inmiddels zijn er 8 cardiogenetica poliklinieken in Nederland."

Gerichte behandeling

"Door wetenschappelijk onderzoek is onze kennis over hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden en hun erfelijke achtergronden de afgelopen jaren sterk toegenomen. We kunnen nu dankzij erfelijkheidsonderzoek vaststellen of er bij een patiënt inderdaad sprake is van een erfelijke aanleg voor een bepaalde hartziekte. Dat maakt een betere en meer gerichte behandeling mogelijk.” 

Erfelijke aanleg

De afgelopen decennia zijn dankzij dit onderzoek zo'n 20.000 mensen onderzocht. Bij de ongeveer de helft werd erfelijke aanleg voor deze gevaarlijke hartritmestoornissen vastgesteld. De andere helft bleek de erfelijke aanleg niet te hebben. Voor deze mensen is deze kennis even belangrijk, want zij kunnen gerustgesteld worden.

Arthur Wilde legt iets uit

Betere behandeling

Het eerder opsporen van hart- en vaatziekten dat dankzij dit soort onderzoek mogelijk wordt, is een belangrijk thema voor de Hartstichting. Snijder: “Het onderzoek van prof. dr. Wilde laat zien hoe een Dekkerbeurs versneld leidt tot een verbeterde behandeling." 

Voorspellen én voorkomen

De Dekkerbeurs gaf ook een impuls aan verschillende grote onderzoeken die onder leiding van Wilde onderzoek naar hartritmestoornissen een stap verder brachten. Samen met Marc Vos (UMC Utrecht) geeft hij nu leiding aan onderzoek om hartstilstanden te voorspellen én voorkomen. Ook UMC Groningen, Maastricht UMC+, Universiteit Twente en het Hubrecht Instituut zijn bij dit onderzoek betrokken. Ook andere onderzoekers binnen zijn onderzoeksgroep hebben een Dekker-beurs ontvangen. 

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.