Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Dekkerbeurzen voor talentvolle onderzoekers

  Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor jonge, talentvolle onderzoekers. Zij krijgen de kans om zich verder te ontwikkelen als onderzoeker op het gebied van hart- en vaatziekten. 

  Overzicht nieuwe Dekkerbeurzen

  Op 23 januari 2019 reikte de Hartstichting voor de 32e keer de Dekkerbeurzen uit. Bekijk welke onderzoekers deze keer een beurs kregen.

  Problemen bij eenkamerhart voorkomen en verhelpen

  Friso Rijnberg onderzoekt patiënten met een eenkamerhart. Zij hebben een operatie gehad, waarbij er een verbinding is gemaakt tussen verschillende bloedvaten. Bij bepaalde patiënten is de bloedstroom op deze plek chaotisch, en stroomt het bloed niet goed verder. Friso wil aantonen dat deze afwijkende bloedstromingen later tot problemen kunnen leiden. Hij maakt gebruik van een speciale MRI-scan en een computermodel.

  Onderzoeker: Friso Rijnberg - LUMC/ Universiteit Leiden

  Verergering slagaderverkalking door agressieve ontstekingscellen

  Siroon Bekkering doet onderzoek naar hoe slagaderverkalking verergert. Cholesteroldeeltjes en andere moleculen die ontstekingen stimuleren, maken witte bloedcellen agressiever. Deze witte bloedcellen zitten in slagaderverkalking en in het bloed. Mensen met ernstige slagaderverkalking en chronisch ontstoken bloedvaten hebben meer van deze witte bloedcellen. Siroon onderzoekt of bepaalde ontstekingscellen ook agressiever zijn bij deze mensen.

  Onderzoeker: Siroon Bekkering - Radboud UMC

  Ernstige hart-longziekte door verkeerde aanpassing aan overbelasting?

  Kan het rechterdeel van het hart zich beter aanpassen aan overbelasting door oestrogenen of juist slechter door een foutje in een bepaald gen? Dat wil Frances de Man achterhalen. Haar doel is om nieuwe behandelingen voor pulmonale arteriële hypertensie te ontwikkelen. Ook onderzoekt zij of hartspiercellen bij deze ziekte meer van een bepaald eiwit aanmaken. Als dat zo is kunnen artsen dit eiwit gebruiken om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen.

  Onderzoeker: Frances de Man - Amsterdam UMC (locatie Vumc)

  Verjongen van ontstekingscellen om infarcten te voorkomen

  Amanda Foks onderzoekt wat er verandert in cellen van ons afweersysteem als je ouder wordt. Deze cellen werken dan namelijk minder goed. En ze zijn ook minder goed in het tegenhouden van slagaderverkalking. Slagaderverkalking is de oorzaak van hart- en herseninfarcten. Amanda hoopt een manier te vinden om afweercellen te verjongen. Zo gaan deze cellen ook op hoge leeftijd goed de strijd aan tegen slagaderverkalking.

  Onderzoeker: Amanda Foks - Universiteit Leiden / LACDR

  Mensen helpen gezonder te eten 

  De huidige voorlichting over gezond eten is niet goed genoeg. Steeds meer mensen zijn te zwaar, waardoor hun risico op hart- en vaatziekten toeneemt. We weten dat mensen op bepaalde momenten in hun leven meer openstaan voor het aanleren van gezond gedrag. Jessica Kiefte wil die momenten beter begrijpen. Zo kunnen mensen in de toekomst beter advies krijgen over gezonde voeding.

  Onderzoeker: Jessica Kiefte-de Jong - LUMC (Campus Den Haag)

  Beter inschatten van risico op beroerte bij vrouwen

  Hine van Os wil een nieuw computerprogramma ontwikkelen, waarmee vrouwen bij hun huisarts of thuis het risico op een beroerte kunnen meten. Nu wordt die inschatting gedaan op basis van onder andere je cholesterol en bloeddruk. Voor vrouwen spelen waarschijnlijk nog meer factoren mee, zoals een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap of migraine.

  Onderzoeker: Hine van Os, LUMC

  Herstel na hersenschade door een hartstilstand

  Met welke testonderzoeken is te voorspellen of mensen met hersenschade na een hartstilstand goed herstellen? En kan je deze voorspelling nog verbeteren met een hersenfilmpje of een hersenscan? Dit gaat Jeannette Hofmeijer in de komende jaren onderzoeken.

  Onderzoeker: Jeannette Hofmeijer, Rijnstate en Universiteit Twente

  Zelf hartcontroles uitvoeren bij aangeboren hartafwijkingen

  Michiel Winter onderzoekt het effect van de zorg via mHealth. Het gaat om mobiele technieken waarmee patiënten thuis hartcontroles uitvoeren. Verpleegkundigen en artsen ontvangen die data en kunnen snel op klachten van deze patiënten reageren. Michiel onderzoekt of patiënten met aangeboren hartafwijkingen hierdoor minder klachten hebben en minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.

  Onderzoeker: Michiel  Winter - Amsterdam UMC (locatie AMC)

  Ouderdomsdepressie door slecht werkende bloedvaatjes

  Hart- en vaatpatiënten hebben vaker ouderdomsdepressies dan mensen die dit niet hebben. Thomas van Sloten wil weten waarom. Hij wil weten of ouderdomsdepressie ontstaat doordat de allerkleinste hersenvaatjes niet goed werken. Ook onderzoekt hij of medicijnen die de allerkleinste bloedvaatjes beter laten werken, ook een depressie kunnen voorkomen.

  Onderzoeker: Thomas van Sloten - Maastricht UMC+/CARIM

  Rem op schadelijke afweerreacties bij slagaderverkalking

  Onze afweer speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en herseninfarcten. Het afweersysteem komt in actie als reactie op ophopingen van onder andere vet in onze vaatwand. Dat heet ook wel slagaderverkalking. Op zich is die afweerreactie heel nuttig, maar hij kan ontsporen, en dan juist infarcten veroorzaken. Tom Seijkens zoekt daarom naar een rem op onze afweer.  Dat klinkt simpel, maar je wil voorkomen dat ook de goede kanten van onze afweer worden afgeremd. 

  Onderzoeker: Tom Seijkens - Amsterdam UMC (locatie AMC)

  Floris Italianer, directeur:

  “Een Dekkerbeurs geeft toptalenten de kans zich maximaal te ontwikkelen als wetenschapper en innovatief onderzoek te doen. Dit heeft in de afgelopen decennia geleid tot prachtige resultaten.”

  Meer dan 30 jaar Dekkerprogramma

  Al meer dan 200 jonge talentvolle onderzoekers kregen in de loop der jaren een Dekkerbeurs. Lees wat er is bereikt en welke onderzoeken nu nog lopen met Dekkerbeurzen. 

  > Meer over de resultaten van Dekkerbeurzen

  Aanvragen Dekkerbeurs

  Ben je onderzoeker en wil je in aanmerking komen voor een Dekkerbeurs? Lees meer over het aanvragen van een Dekkerbeurs en de deadlines voor de Dekkerbeurzen 2018.

  > Meer over aanvragen Dekkerbeurzen voor wetenschappers

  Vragen over wetenschappelijk onderzoek?

  Mail Team Onderzoek & Zorginnovatie

  Bel Maartje Zuierveld: 070 315 55 14 
  Is zij niet bereikbaar? Bel dan Sandra van der Torn: 070 315 5670