Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Een aneurysma is een verwijd bloedvat dat kan scheuren. Een gescheurd aneurysma is levensgevaarlijk. De kans op scheuren hangt af van hoe groot het aneurysma in de buikaorta is en hoe snel het groeit. Ook scheurt het aneurysma bij vrouwen sneller dan bij mannen.

Grootte van het aneurysma

Hoe groter een aneurysma is, hoe verder het bloedvat wordt uitgerekt. De vaatwand wordt dan steeds dunner en de kans op scheuren neemt toe. Als het aneurysma in de buikaorta te groot wordt, is de kans op scheuren te groot en is een operatie nodig.

Scheurkans per grootte van het aneurysma:

kleiner dan 5,5 cm 2% kans op scheuren
5,5 tot 5,9 cm 5-7% kans op scheuren
6 tot 7 cm 10-20% kans op scheuren
groter dan 7 cm 20-40% kans op scheuren

Verschil mannen en vrouwen

  • Bij vrouwen scheurt een aneurysma sneller.
  • De scheurkans is 4x zo groot voor vrouwen als mannen bij dezelfde grootte aneurysma.
  • Bij vrouwen is opereren daarom eerder nodig.

Groeisnelheid van het aneurysma

Als een aneurysma snel groeit, kan de arts beslissen om eerder te opereren. Een aneurysma in de buikaorta groeit snel als het meer dan 10 millimeter per jaar groeit. Grote aneurysma's groeien sneller dan kleinere. Ook is de groeisnelheid afhankelijk van je genen en of je rookt.

Afwachten of opereren?

Een arts zal door regelmatig onderzoek controleren of en hoe snel een aneurysma groeit. Dit gebeurt meestal met een echo. De arts bepaalt welke behandeling nodig is.

> Lees over behandeling

Klachten gescheurd aneurysma Als een aneurysma scheurt krijg je hevige pijn in de buik en rug. Bel direct 112 zodra je heftige pijn in de buik en onderrug voelt. Vertel dat je een aneurysma van de buikaorta hebt. Wacht niet tot de pijn overgaat.

Verklein de kans op scheuren

Roken en een hoge bloeddruk vergroten de kans op scheuren. Kom in actie om de groei van het aneurysma en de kans op scheuren te verkleinen.
 
> Verklein de kans op scheuren

Meer over groei en scheuren aneurysma
  • Kans op scheuren aneurysma

  • Voorkomen groei en scheuren

  • Aneurysma in de familie

;