Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Bypass- of omleidingsoperatie

  Wat is een bypass- of omleidingsoperatie?

  Een bypass- of omleidingsoperatie is een behandeling bij ernstige vernauwingen in de kransslagaders van het hart. De kransslagaders zijn de bloedvaten die de hartspier van bloed voorzien. Als deze ernstig vernauwd zijn, krijgt het hart niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen.

  Bij een bypassoperatie wordt een omleiding (bypass) gemaakt langs de vernauwing. Dat gebeurt met een (slag)ader uit het eigen lichaam die de patiënt kan missen. De vernauwing in de kransslagader blijft bestaan. Maar voortaan kan er via de omleiding weer voldoende bloed naar de hartspier stromen. De medische term voor een bypassoperatie is Coronary Artery Bypass Grafting (CABG).

  Zware operatie

  Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.

  Wat is een bypass- of omleidingsoperatie?

  Wanneer een bypassoperatie?

  Bij vernauwingen in de kransslagaders beoordeelt de arts of een ingreep nodig is. En welke. Meestal wordt een dotter- of stentbehandeling uitgevoerd als de vernauwingen niet heel ernstig zijn. Of bij een acuut hartinfarct. De arts kiest voor een bypassoperatie in de volgende gevallen:

  • er zijn op meerdere plaatsen ernstige vernauwingen
  • de linker hoofdkransslagader is ernstig vernauwd
  • er is om een andere reden al een openhartoperatie nodig, bijvoorbeeld een klepoperatie
  • dotteren is niet mogelijk

  Openhartoperatie

  Een bypassoperatie is een openhartoperatie. Hierbij opent de chirurg het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. Zo kan de chirurg de kransslagaders goed zien en bereiken. Dit is een ingrijpende operatie en het levert een grote wond op.

  Soms is het mogelijk de operatie uit te voeren via één of meerdere kleine openingen. Dit is een minimaal invasieve operatie. Het wordt ook wel een sleutelgatoperatie genoemd.

  Wachtlijsten voor bypassoperatie

  Nadat je cardioloog je heeft aanmeld voor een bypassoperatie, kom je meestal op een wachtlijst. De wachttijd verschilt per ziekenhuis.

  Operatietechnieken

  Er zijn verschillende manieren om een bypassoperatie uit te voeren. De gebruikte techniek hangt onder andere af van:

  • het aantal omleidingen
  • de plaats van de omleidingen
  • de gezondheidssituatie van de patiënt

  Om een bypass aan te kunnen leggen, moet de arts het hart meestal (deels) stilleggen. Dit kan met een hart-longmachine of via de octopusmethode.

  Hart-longmachine

  Bij de meeste bypassoperaties wordt gebruik gemaakt van een hart-longmachine. Hierop worden de grote bloedvaten aangesloten. De machine neemt tijdelijk de functie van het hart en de longen over. De bloedcirculatie loopt tijdens de operatie via de hart-longmachine. Het hart kan dan worden stilgelegd met een speciale vloeistof. Na het aanleggen van de omleidingen wordt het bloed weer door het hart geleid. Het hart begint meestal vanzelf weer te kloppen.

  Octopusmethode

  De chirurg plaatst een speciaal apparaat met zuignapjes rond de plek waar de omleidingen komen. Dit apparaat heet een octopus. Hiermee komt alleen het deel van het hart stil te liggen waar de bypass wordt aangelegd. De rest van het hart klopt door. Ook de longen blijven functioneren. Het voordeel van deze methode is dat het gebruik van een hart-longmachine niet nodig is. In het algemeen is dit alleen mogelijk bij weinig omleidingen op een gemakkelijk te bereiken plaats.

  Sleutelgatoperatie

  Standaard is een bypassoperatie een openhartoperatie. Soms kan de chirurg kiezen voor een iets minder ingrijpende operatie: een sleutelgatoperatie. Een sleutelgatoperatie is een ingreep via een kleine opening tussen de ribben. Er zijn 2 methoden:

  MIDCAB (Minimal Invasive Direct Coronary Artery Bypass)

  Bij MIDCAB wordt een bypass aan de voorkant van het hart aangelegd. Daarvoor worden kleine openingen tussen de ribben aan de linkerkant van de borstkas gemaakt. Bij deze techniek is geen hart-longmachine nodig en blijft het hart kloppen. Deze ingreep is mogelijk bij weinig omleidingen op een gemakkelijk te bereiken plaats.

  PACAB (port access techniek)

  Bij PACAB is een hart-longmachine nodig en wordt het hart stilgelegd. Aan de linkerkant van de borstkas maakt de chirurg 3 gaatjes. Ook wordt een snede gemaakt om chirurgische instrumenten en een camera in te brengen. De chirurg ziet wat hij of zij doet via de camerabeelden. De chirurg kan zo meerdere bypasses aanleggen.

  Opereren met een robot

  In Nederland wordt soms gebruik gemaakt van een operatierobot voor een bypassoperatie. De chirurg brengt de instrumenten en een kleine videocamera in de borstkas via kleine openingen. De videocamera zorgt voor beelden van het hart. De chirurg bestuurt de instrumenten op afstand, via de operatierobot. De operatierobot wordt niet veel gebruikt. Het is duur en de operatie duurt langer. De resultaten zijn niet aantoonbaar beter dan zonder robot.

  Gebruik van eigen (slag)aders

  Voor de omleidingen worden bloedvaten gebruikt uit het eigen lichaam van de patiënt. Dit zijn bloedvaten die je kunt missen, omdat andere bloedvaten de functie kunnen overnemen. Bij meerdere omleidingen wordt een combinatie van slagaders en aders gebruikt. Er zijn nog geen bruikbare omleidingen van kunststof.

  Gebruik van slagaders

  De chirurg gebruikt meestal een borstwandslagader, omdat deze het beste resultaat geeft. Omdat deze slagader dichtbij het hart ligt is hij het meest geschikt. De borstwandslagader wordt aan één kant losgemaakt. De chirurg hecht het losgemaakte einde daarna op de kransslagader voorbij de vernauwing. Ook is het mogelijk dat de chirurg een slagader rond de maag gebruikt, maar dat is zeldzaam.

  Gebruik van aders uit de benen

  Bij gebruik van aders uit de benen kunnen 2 methodes gebruikt worden.

  • Via 2 kleine sneetjes onder en boven de ader die eruit gehaald moet worden. De chirurg gebruikt een camera en een speciaal apparaat om de zijtakjes van de ader te inspecteren
  • Via een lange snee van 30 - 60 cm in het onderbeen. Dit komt niet zo vaak meer voor

  Levensduur omleidingen

  Meestal geven slagaders uit de borstkas betere resultaten dan de aders uit het been. Slagaders zijn beter bestand tegen een hogere bloeddruk en blijven daardoor langer open. De beenaders zijn toch nodig, wanneer er veel omleidingen zijn. Of wanneer er niet voldoende slagaders bruikbaar zijn. De levensduur van een bypass is van veel factoren afhankelijk, bijvoorbeeld:

  • welke bloedvaten er zijn gebruikt
  • voor welke kransslagader ze gebruikt zijn
  • conditie van de bloedvaten
  • leefstijl

  Het meest voorkomende probleem is het ontstaan van vernauwingen in de omleidingen zelf. Met een bypassoperatie wordt slagaderverkalking niet weggenomen. En slagaderverkalking is de oorzaak van vernauwingen in de kransslagaders. De kans op nieuwe verstoppingen wordt wel zo klein mogelijk gemaakt. Dit gebeurt door het innemen van de voorgeschreven medicijnen en een gezonde leefstijl.

  > Meer over slagaderverkalking en gezond leven

  Weinig kans op complicaties

  Een bypassoperatie wordt vaak uitgevoerd. Het is een relatief veilige operatie met een grote kans op succes. Een bypassoperatie wordt alleen uitgevoerd wanneer de voordelen groter zijn dan de verwachte nadelen. Voordelen zijn: betere gezondheid, minder klachten en betere kwaliteit van leven. Nadelen zijn complicaties en overlijden. Mogelijke complicaties zijn onder andere:

  • nabloedingen
  • koorts
  • infecties: onder andere aan de operatiewond, het hartzakje of een blaas- of longontsteking
  • hartritmestoornissen: komen het meest voor in de eerste dagen na de operatie, daarna neemt de kans af
  • het niet goed sluiten van het borstbeen

  De meeste complicaties zijn goed te behandelen. Vaak doen ze zich al in het ziekenhuis voor. Dan kunnen artsen snel en deskundig ingrijpen. Het risico op overlijden is klein. Het risico hangt af van de moeilijkheidsgraad van de operatie. Ook hangt het af van de lichamelijke conditie, aanwezigheid van andere aandoeningen en de leeftijd. Een arts kan het risico van een operatie inschatten.

  Angst voor operatie

  Een spannende tijd breekt aan wanneer een bypassoperatie wordt voorgesteld. Het is een grote operatie met veel hersteltijd achteraf. Het is niet gek als je daar angstig voor bent. Praat met je arts over de risico’s. Benoem dat je tegen de behandeling opziet. Soms helpt het ook om met mensen te praten die een bypassoperatie gehad hebben. Dan weet je beter wat je te wachten staat.

  Weer thuis

  De eerste periode thuis is voor veel patiënten best moeilijk. Wat kun je wel doen en wat kun je beter laten? En in welke gevallen moet je de dokter bellen? Het herstel na een bypassoperatie kost tijd. De meest voorkomende klachten net na de operatie zijn:

  • vermoeidheid en slapheid
  • pijn in de borststreek en spierpijn in de nek, rug en schouders (als de borstkas is geopend)
  • pijnlijk gevoel bij ademhalen en hoesten
  • pijnlijke benen en vocht vasthouden in de benen bij gebruik van aders uit het been
  • tijdelijke verwardheid, vergeetachtigheid en slaapproblemen
  • tijdelijke emotionele problemen: boosheid of huilbuien zonder duidelijke reden

  Al deze klachten zijn normaal en verdwijnen meestal vanzelf.

  Wanneer de arts raadplegen

  Bij klachten is het het beste om eerst de huisarts te bellen. Neem in noodgevallen of bij twijfel contact op met je eigen cardioloog of het hartcentrum. Bel een arts bij:

  • koorts (boven 38,5 graden Celcius)
  • verergeren van pijn aan de operatiewond
  • als de operatiewond rood, dik en pijnlijk is of er vocht uitkomt
  • snelle of onregelmatige hartslag
  • pijn op de borst zoals voor de operatie
  • toenemende kortademigheid
  • toenemend hoesten en het opgeven van slijm

  Thuis moet de patiënt medicijnen volgens voorschrift blijven slikken. Ook moet iemand gezond(er) leven. Dit is om te voorkomen dat er opnieuw vernauwingen in de kransslagaders ontstaan. Ongeveer 4 weken na de operatie begint het revalidatieprogramma.

  Praktische tips

  Steunkousen

  Bij de bypassoperatie kunnen aders uit het been zijn gebruikt. Dan zijn de eerste tijd elastische steunkousen nodig. Meestal tot 6 weken na de operatie. De steunkousen zorgen dat het vocht uit de benen beter wordt afgevoerd. Wanneer iemand langere tijd uit bed is, moeten de kousen aan. ‘s Nachts moeten ze uit. De patiënt mag de steunkousen niet zelf aan- of uittrekken. Dat geeft te veel druk geeft op het borstbeen.

  Dagelijkse activiteiten en sporten

  De eerste 6 weken mag de patiënt geen zware dingen tillen of kracht zetten. Pas op met zwaardere klussen in huis zoals stofzuigen, boodschappen tillen of grasmaaien. Regel vooraf thuiszorg als niemand deze werkzaamheden over kan nemen. Het advies is om de eerste 7 dagen na de operatie niet alleen te zijn. Bouw de dagelijkse activiteiten langzaam op:

  • een stukje wandelen in eigen tempo. Loop steeds iets verder als je geen klachten hebt
  • fietsen mag meestal 4 tot 6 weken na de operatie, op een hometrainer iets eerder
  • begin met licht huishoudelijk werk
  • vermijd stressvolle situaties en spanning

  De eerste weken is (intensief) sporten af te raden. Wanneer dit weer mag, is afhankelijk van het herstel en de conditie voor de operatie. Overleg dit tijdens de eerste controleafspraak met de cardioloog.

  Autorijden

  De meeste cardiologen adviseren om 4 tot 6 weken na de operatie niet zelf te rijden. Bij het autorijden is alert reageren belangrijk. Dit is moeilijk als het borstbeen nog niet goed genezen is en je nog last hebt van spierpijn of pijn aan de operatiewonden. Advies:

  • ga pas weer autorijden als de cardioloog aangeeft dat het kan
  • als je een tijd niet gereden hebt, vraag dan de eerste keer iemand om mee te rijden
  • ga de eerste keer rijden op een rustig tijdstip en rijd een bekende route om weer vertrouwen te krijgen
  Let op! Als je het advies van de cardioloog niet opvolgt, en een ongeluk veroorzaakt, kun je aansprakelijk gesteld worden.

  > Meer lezen op de website van het CBR

  Seks en intimiteit

  Vrijen is na een bypassoperatie mogelijk wanneer iemand zich weer kan inspannen. De inspanning is te vergelijken met het oplopen van 2 trappen. Het is niet ongewoon dat het vrijen niet meteen is zoals voor de operatie. Praat erover met je partner. Door medicijnen die iemand voor het hart gebruikt kan het seksleven ook veranderen. Sommige medicijnen zorgen namelijk voor erectieproblemen of een droge vagina. Bespreek vragen en problemen gerust met de huisarts of cardioloog. Soms is het mogelijk andere medicijnen te gaan gebruiken, als daar het probleem zit.

  Vakantie

  Bij een voorspoedig herstel is het mogelijk om na ongeveer 6 weken op vakantie te gaan. Kies dan voor een korte rustige vakantie. Met een vakantie die langer duurt, inspannend is of op grotere hoogte plaatsvindt, kun je beter wachten. Bespreek vakantieplannen van tevoren met de huisarts of cardioloog. Indien van toepassing, bespreek de plannen ook met de trombosedienst.

  Wanneer je op vakantie gaat, doe dan de eerste dagen rustig aan. Bekijk wat je aankunt. Informeer vooraf naar de kwaliteit van de medische voorzieningen in het land van bestemming. Neem voldoende medicijnen mee. Vraag de apotheker om een geneesmiddelenkaart waarop de medicijnen staan vermeld.

  Weer aan het werk

  Houd tijdens de herstelperiode contact met collega's. Dit kan de terugkeer naar het werk gemakkelijker maken. Soms gaat dat uit van de collega's. Vaak is het zo dat het initiatief van de patiënt moet komen. Het is dan goed om te bellen of mailen om te laten weten hoe het gaat.

  Ook zul je na een bypassoperatie regelmatig contact hebben met de bedrijfsarts van de arbodienst. De bedrijfsarts bespreekt op welke manier en hoe snel je aan het werk kunt. Daarbij wordt zo nodig ook de huisarts of cardioloog om advies gevraagd. Vaak kan men hetzelfde werk blijven doen, soms moet het takenpakket worden aangepast.

  Hartrevalidatie

  Na een bypassoperatie is het zinvol om deel te nemen aan hartrevalidatie. Hartrevalidatie helpt bij het lichamelijke en psychische herstel. Deelnemers leren hun eigen grenzen kennen en de conditie verbeteren. Ook leren ze de (eventuele) angst voor inspanning te verminderen. De verwijzing voor hartrevalidatie krijgt iemand van de cardioloog.

  > Meer over hartrevalidatie

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over bypassoperaties

  Bypassoperatie na een hartinfarct

  Frits

  Frits: “Wat ik allemaal heb gehad? Meerdere TIA's, verstopte kransslagaders en een lekkende hartklep”