Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is een aneurysma?

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. De doorsnede van het bloedvat is dan meer dan anderhalf keer zo groot als normaal. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over een aneurysma. Bijvoorbeeld over de symptomen, gevolgen en behandeling.

To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

Symptomen aneurysma

Een aneurysma ontstaat ongemerkt en groeit geleidelijk. Het geeft bij de meeste mensen geen klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt. Soms heb je door een aneurysma in de buikslagader klachten in de buik of rug. Je kunt pijn hebben of een kloppend gevoel in de buik. Hoesten, een piepende ademhaling, kortademigheid, heesheid en slikproblemen kunnen symptomen zijn van een aneurysma in de borst.

Als het aneurysma scheurt ontstaat er een bloeding binnen in het lichaam. Bij een aneurysma in de buik gaat dit vaak samen met heftige buik- of rugpijn en een ernstige daling van de bloeddruk.

Symptomen aneurysma bij vrouwen

Een aneurysma geeft bij mannen en vrouwen dezelfde klachten.

 • Aneurysma van de hartkamer (aneurysma cordis)

  Wat is een aneurysma van de hartkamer?

  Een aneurysma van de hartkamer komt meestal door een hartinfarct. Na een hartinfarct ontstaat er een litteken op de plek die geen zuurstof heeft gehad. Dit litteken kan langzaam uitrekken. Op de plek van het litteken trekt de hartkamer niet samen. Het hart pompt minder goed en er vormen zich eerder stolsels.

  Behandeling

  Soms is het nodig het litteken te verwijderen. De chirurg hecht daarna de goed werkende delen van de hartspier aan elkaar. Er ontstaat een kleinere kamer. Die werkt beter dan de grote uitgerekte kamer. Bij sommige patiënten kunnen de uitgerekte hartkamers worden verstevigd met een soort netje om het hart. Dit netje voorkomt het verder uitrekken van de hartkamers.

 • Aneurysma van de kransslagader

  Een aneurysma van de kransslagader is een abnormale verwijding in de wand van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. Aneurysma's in de kransslagaders komen niet zo vaak voor.

  Meestal ontstaat een aneurysma van de kransslagader door slagaderverkalking. Een aneurysma in de kransslagader kan scheuren en zo een inwendige bloeding veroorzaken. Er kunnen ook kleine stolsels binnen het aneurysma ontstaan. Als zo’n stolsel losschiet loopt het vast in een van de vertakkingen van de kransslagader en kan een hartinfarct veroorzaken. De behandeling van een aneurysma van de kransslagaders wordt vooral bepaald door de grootte van het aneurysma.

  Behandeling

  • Medicijnen: bloeddrukverlagers, aspirine, antistolling en statines
  • Operatie: afbinden van het aneurysma en aanleggen van een omleiding
  • Speciale stent: een stent met een laagje omheen waardoor de druk op de zwakke plek in de slagader afneemt

Vals aneurysma

Bij een vals aneurysma is er een plaatselijke zwakke plek in de buitenste laag van een slagader. Door die zwakke plek kunnen de binnenste lagen van het bloedvat uitstulpen. Een vals aneurysma komt vaak voor na een aanrijding of het per ongeluk aanprikken van een bloedvat.

Aneurysma operatie

Hoe groter het aneurysma, hoe groter de kans dat het scheurt. Het verschilt per aneurysma bij welke grootte er wordt geopereerd. De arts kijkt naar hoe groot het risico is dat een aneurysma scheurt, maar ook naar de risico’s van een operatie. Als het aneurysma snel groeit zal de arts eerder opereren. Een operatie van een aneurysma in de aorta kan via een open buik of open hart operatie of via de lies.

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag