Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Hartenbank: levens redden met je eigen hart

Het klinkt misschien vreemd, maar ook na je leven kun je helpen om de diagnose en behandeling van hartziekten te verbeteren. Dit kan via de Hartenbank. Hier liggen harten van overleden mensen opgeslagen. Die zijn namelijk heel geschikt voor onderzoek naar hartziekten.

Hoe werkt de Hartenbank?

Onderzoekers over de hele wereld kunnen gebruik maken van de Hartenbank. Ze gebruiken het opgeslagen hartweefsel voor onderzoek. Ze bestuderen hoe een gezond hart werkt en wat er precies misgaat bij verschillende hartziekten. Zo werken zij aan snellere en betere manieren om hartziekten op te sporen en aan betere behandelingen.

Wat is het verschil met een orgaandonor?

Als orgaandonor sta je ingeschreven bij het donorregister. Hier kun je toestemming geven om je hart te gebruiken voor transplantatie. Hiermee help je mensen met een ernstige hartziekte. Met een donorhart kunnen zij blijven leven.

Via de Hartenbank kun je je hart doneren voor wetenschappelijk onderzoek. Wereldwijd kunnen onderzoekers gebruik maken van deze biobank.

Voorrang orgaandonatie
Het is mogelijk om je zowel te registreren als orgaandonor én je aan te melden bij de Hartenbank voor wetenschappelijk onderzoek. Goed om te weten is dat na overlijden harttransplantatie altijd voorrang krijgt boven hartonderzoek voor de wetenschap.

> Meer over de verschillende vormen op Hartenbank.nl

Michiel Henkens (coördinator Hartenbank):

“Er is een groot tekort aan hartweefsel om zo onderzoek te kunnen doen naar hartziekten. Hartweefsel dat is opgeslagen bij de Hartenbank kan direct gebruikt worden voor onderzoek. Zo vormt de Hartenbank de brug tussen donoren en wetenschappers over de gehele wereld. Dit levert veel nieuwe kennis op om hartziekten vroeg op te kunnen sporen en te behandelen.”

Hoe kun je meedoen?

Wil jij graag op deze manier bijdragen aan nieuwe oplossingen voor hartziekten? Registreer je dan als donor bij de Hartenbank. Je geeft dan toestemming om je hart na overlijden te laten opnemen in deze biobank.

Wie kan meedoen?

Als je 18 jaar of ouder bent dan kun je je aanmelden. Zowel mensen met een gezond hart als met een hartziekte kunnen zich registreren. 

Aanmelden bij Hartenbank

Onderzoekers die deelnemers zoeken

Betere diagnose hartklachten door CT-scan via huisarts?

Betere diagnose hartklachten door CT-scan via huisarts?

Meedoen onderzoek zwangerschapsproblemen

Meedoen onderzoek zwangerschapsproblemen

Meedoen onderzoek van placenta's

Meedoen onderzoek van placenta's

Elke maand het laatste nieuws over hart- en vaatonderzoek in je mailbox?

Schrijf je in