Hartstichting.nl wordt geladen

Gezonde burgers

Deze middelen zijn voor gemeenten essentieel om nu al een begin te maken de gezondheid van hun burgers te verbeteren. Het gezondheidsfonds ondersteunt dan ook de oproep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dit wel mogelijk te maken.  

Tij keren

Eén van de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een afname met 25% in 2030 van de landelijke ziektelast door hart- en vaatziekten. Zo zijn er nog veel meer IZA-doelen die onmisbaar zijn om onze zorg in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te krijgen en te houden. Naast de te strikte regel dat gelden niet meegenomen mogen worden naar 2024, vraagt de Hartstichting zich af of de gelden uit het IZA überhaupt toereikend zullen zijn om alle gestelde doelen te halen.

Zo is het aantal jongvolwassenen met overgewicht de afgelopen jaren gestegen naar 25%. Het tij kan alleen worden gekeerd met een breed pakket aan maatregelen en met op lange termijn stabiele financiering. Dit geldt ook voor het tegengaan van roken, het stimuleren van bewegen en het gezonder maken van de omgeving.

Voldoende en structurele financiering

Daarom doet ook de Hartstichting een oproep aan alle partijen die onderhandelen voor een nieuwe coalitie: blijf inzetten op het halen van de IZA-doelen, zodat inwoners van alle gemeenten gezond kunnen blijven en de zorg krijgen waar zij recht op hebben.

Voorkomen van risico's

Hart- en vaatziekten zijn in ons land de tweede doodsoorzaak en zorgen voor de meeste ziekenhuisopnames. Met jaarlijks 6,8 miljard euro aan zorgkosten staan hart- en vaatziekten in de top 3 van aandoeningen met de meeste zorguitgaven. Het is van belang zo snel mogelijk in te zetten op het voorkomen van vermijdbare risico’s voor hart- en vaatziekten. De rol van gemeenten bij het IZA is, in samenhang met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), hierbij essentieel. Maar zij kunnen die rol alleen uitvoeren met voldoende en structurele financiering vanuit het Rijk.