Hartstichting.nl wordt geladen

Eerder dan de ambulance

De ambulance is meestal niet zo snel als een burgerhulpverlener uit de buurt. In de tijd dat de ambulance onderweg is, kun je als burgerhulpverlener al starten met reanimeren en een AED gebruiken. Zo kun je levens redden in jouw buurt!
Vrouw rent met AED in haar hand

Wat doet een burgerhulpverlener?

 • melding 112 burgerhulpverlener
  Er komt een melding binnen van een hartstilstand via 112.
 • oproep telefoon burgerhulpverlener
  Je krijgt een oproep en gaat direct op weg om te reanimeren.
 • aed halen burgerhulpverlener
  Je kunt ook het verzoek krijgen eerst een AED op te halen.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut ter plaatse dan de ambulance. Meld je aan als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus hebt gevolgd:

 • een basis- of herhalingscursus reanimatie voor je werk, studie of privé
 • een reanimatietraining als bedrijfshulpverlener of EHBO’er

Veelgestelde vragen

 • Moet ik 24 uur per dag beschikbaar zijn?

  Nee, in het systeem geef je zelf aan wanneer je beschikbaar bent. Bij een oproep ben je nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Misschien zie je de oproep niet op tijd, ben je te ver van het slachtoffer vandaan of kun je gewoon echt niet weg.

  Het systeem houdt er rekening mee dat niet iedereen beschikbaar is en stuurt daarom meerdere burgerhulpverleners een oproep. Een deel van hen krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren. Anderen krijgen het verzoek om eerst een AED op te halen.

 • Moet ik een reanimatiediploma hebben om me aan te melden?

  Om je aan te melden is de eis dat je een reanimatietraining hebt gevolgd in de afgelopen 2 jaar. Bij de cursussen van de Hartstichting krijg je dan na afloop altijd een diploma. Maar bij een training voor je beroep of studie is dit niet altijd het geval. Meld je dan wel gewoon aan en kies bij soort training de optie 'beroepsmatig of voor studie' en vul de datum in van de laatste cursus.

 • Worden er meerdere mensen tegelijk opgeroepen?

  Ja, het systeem stuurt altijd een oproep uit naar meerdere mensen in de buurt van het slachtoffer. De kans is dus heel groot dat je andere burgerhulpverleners aantreft bij het slachtoffer. Bovendien is degene die 112 belt ook bij het slachtoffer en ben je dus nooit alleen.

 • Kan er iets mis gaan omdat ik geen ervaren burgerhulpverlener ben?

  Bedenk altijd: zonder hulp overlijdt iemand met een hartstilstand. Je poging het slachtoffer te redden heeft dus altijd zin. En jouw inzet is waardevol voor nabestaanden. Het geeft hen troost dat iemand snel is gaan reanimeren en er alles aan heeft gedaan om hun dierbare te redden.

  Misschien ben je bang dat je niet meer weet hoe je moet reanimeren. Vertrouw erop dat in een noodsituatie de kans groot is dat alles wat je geleerd hebt spontaan naar boven komt. En anders zijn vaak andere burgerhulpverleners ter plekke, die je steunen en coachen.

 • Wie haalt de AED en is de AED altijd beschikbaar?

  Burgerhulpverleners die dichtbij het slachtoffer wonen of werken krijgen een oproep. Een deel krijgt een adres door van een AED, en haalt eerst een AED op. Een ander deel krijgt het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan.

  De 112-centrale geeft alleen locaties door van AED's die beschikbaar zijn. In het systeem staat vermeld op welke tijdstippen de AED toegankelijk is. Als de AED beveiligd is, krijg je een pincode om de kast te openen of de centralist opent tijdelijk de kast op afstand.

 • Met wie kan ik na een reanimatie praten?

  Hulp bieden bij een hartstilstand kan ingrijpend zijn. Het is goed om erover te praten met je familie, vrienden of mensen die ook op de plek van de reanimatie waren. Soms kan professionele hulp nodig zijn.

Vragen over je aanmelding?

Je meldt je als burgerhulpverlener aan bij HartslagNu. Heb je nog vragen of wil je iets wijzigen? Dan kun je terecht bij HartslagNu.