Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Heb je van je arts het advies gekregen om je hartslag te meten? Of ben je gewoon nieuwsgierig, bijvoorbeeld omdat je een actieve sporter bent? Meet dan zelf je hartslag aan je pols. Of koop een hartslagmeter, een speciaal horloge of gebruik een mobiele app.

Hartslag meten tijdens sporten

Voor sporters kan het meten van de hartslag zinvol zijn. Je houdt dan in de gaten of je hartslag niet te hoog oploopt en je krijgt inzicht in de intensiteit van je training.

> Meer over hartslag bij inspanning

Verschillen in ritme ontdekken

Als je regelmatig je hartslag meet, merk je misschien verschillen op. Soms is de hartslag wat hoger of slaat je hart een slag over. Meestal is dit onschuldig. Komt het vaker voor en maak je je hier zorgen over, bespreek dit dan met je huisarts. Als je hartslag onregelmatig is, ga dan altijd even bij je huisarts langs.

> Meer over ritmestoornissen

Eenmalige check van hartritme bij mensen boven de 65

Een onregelmatig hartritme kan wijzen op boezemfibrilleren. Ben je ouder dan 65? Dan is het advies om je hartritme eenmalig te laten controleren bij de (huis)arts. Het gaat er dan vooral om dat de arts onderzoekt of je ritme regelmatig is en zo bekijkt of je geen boezemfibrilleren hebt. Je kunt namelijk boezemfibrilleren hebben zonder dat je dit in de gaten hebt. Het geeft namelijk niet altijd klachten. Terwijl boezemfibrilleren wel risico’s met zich meebrengt. Als je er op tijd bij bent, kan je deze voorkomen

> Meer over boezemfibrilleren

Hartslag in rust

Volwassenen hebben in rust een regelmatige hartslag, die meestal tussen de 60 en 100 slagen per minuut ligt. Er is geen duidelijk verschil in hartslag tussen mannen en vrouwen.

Hartslag meten aan de pols

Je hartslag is duidelijk te voelen aan de binnenkant van je pols.

Hartslag meten aan pols

Meten doe je zo:

• ga ongeveer 10 minuten rustig zitten
    • leg 2 vingers op de binnenkant van je pols
    • tel 30 seconden je hartslag
    • verdubbel dit getal om je hartslag per minuut te weten

Tip! Gebruik een horloge met secondewijzer of stopwatch om de hartslag nauwkeurig te tellen.

Vragen over je hartslag?

• Chat met een voorlichter via het groene balkje: ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur
    • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300: ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur

Hartslag meten met hulpmiddelen

Er zijn verschillende apparaten om hartritme te meten: hartslagmeters, apps of een bloeddrukmeter met een hartslagmeter.

Hartslag meten tijdens sporten

Wil je tijdens het sporten je hartslag controleren? Dat kan met een hartslagmeter. Achteraf kun je ook nog zien wat de gemiddelde of maximale hartslag was. De hartslagmeter bevestig je meestal met een band om je borst. Een sensor op de huid pikt het elektrisch signaal van de hartslag op. Er bestaan ook (sport)horloges, waarin de hartslagsensor in het horloge is verwerkt.

Tip! De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar sporthorloges.

Bloeddrukmeter met hartslagmeter

Sommige bloeddrukmeters meten ook je hartslag. Soms geven ze ook een melding als de hartslag onregelmatig is. Wil je zelf een bloeddrukmeter aanschaffen? Lees dan de tips voor het kopen van een betrouwbare bloeddrukmeter.

> Meer over thuis bloeddruk meten

Mobiele apps

Er zijn steeds meer apps om je hartslag te meten. De betrouwbaarheid van deze metingen varieert. Met sommige apps kun je zelfs een hartfilmpje maken. Dit kun je inzien op je telefoon of computer. Het geeft een indruk of je hartritme normaal is.

Let op! Het meten van je hartslag via een app is geen vervanging voor een hartfilmpje (ECG) bij een arts. Maak je je zorgen over je hartritme? Vraag dan aan je arts om een uitgebreid hartfilmpje te maken.

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

Meer in de Gids Hartritme
    • Normale hartslag

• Hartslag bij inspanning

• Hartslag meten

Een Tikkie voor het hartritme

Heeft de informatie over het hartritme je geholpen? Of heb je een goed chatgesprek gehad met een voorlichter? Steun ons dan met 2 euro via Tikkie.

> Ja, ik geef nu 2 euro

;