Tijdens hartrevalidatie werk je samen met anderen aan je herstel na een hartinfarct. Je leert je grenzen opnieuw kennen en verleggen. Daarnaast krijg je tips voor een gezonde leefstijl en leer je omgaan met emoties en onzekerheid. Het is zinvol voor de patiënt, maar ook de naaste kan er baat bij hebben.

Hartrevalidatie helpt

Meedoen aan een hartrevalidatieprogramma helpt! Je hebt daarna minder kans op nieuwe hartproblemen en hebt meer vertrouwen in je lichaam. Je leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

Tip! Heeft je cardioloog niets verteld over hartrevalidatie? Vraag er gerust zelf om. Je kunt ook nog deelnemen als je al langer geleden behandeld bent.

Ook voor naasten

Meestal kunnen naasten ook deelnemen aan onderdelen van hartrevalidatie. Zij voelen zich na een hartinfarct soms ook onzeker, machteloos of somber. Vraag de cardioloog of de coördinator van de hartrevalidatie naar de mogelijkheden.

Vergoeding

Meedoen aan het hartrevalidatieprogramma zoals hierboven beschreven wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijzing van je cardioloog of huisarts nodig. Volg je hartrevalidatie bij een fysiotherapeut in jouw buurt? Vraag dan bij je zorgverzekering na of dit vergoed wordt.

Chatten met de Infolijn

• Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart?
  • Chat met een voorlichter: ma t/m vrij van 8.30- 16.30 uur

Start hartrevalidatie

Hartrevalidatie is een programma van 6 tot 12 weken. Het vindt plaats in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Je krijgt eerst een intakegesprek, meestal zo'n 2 tot 4 weken na thuiskomst. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wat het beste tijdstip is om te beginnen. Soms wordt de start iets uitgesteld. Bijvoorbeeld als je nog veel problemen met je hart hebt of andere gezondheidsproblemen.

Tip! Heeft je eigen ziekenhuis geen hartrevalidatie? Vraag dan bij de cardioloog of huisarts om een verwijzing naar een ander ziekenhuis.

Cardioloog Roderik Kraaijenhagen vertelt over hartrevalidatie.

Inhoud programma

Hartrevalidatie vindt meestal in een groep plaats. Veel mensen vinden het prettig om tips en ervaringen uit te wisselen. Individuele begeleiding is soms ook mogelijk. Bij de hartrevalidatie is een team betrokken van een verpleegkundige, cardioloog, fysiotherapeut, diëtist en psycholoog.

Informatie

In een aantal bijeenkomsten krijg je informatie over de risico’s en gevolgen van een hartaandoening. Ook krijg je tips over bewegen, gezonde voeding en het gebruik van medicijnen. Voor rokers is er een programma om te stoppen met roken.

Bewegen en ontspannen

Je doet mee aan een groepsprogramma waarin je aan je conditie werkt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je hebt wekelijks een aantal trainingen. De training bestaat uit sport- en spelvormen en ontspanningsoefeningen. Je leert je grenzen opnieuw kennen en je zelfvertrouwen neemt toe.

Psychisch herstel

Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Tijdens hartrevalidatie leer je omgaan angst, zorgen  en onzekerheid. Je krijgt tips om het oude leven zo goed mogelijk op te pakken. Je volgt dit programma in een groep of individueel. Een voordeel van een groep is dat je steun vindt bij elkaar.

> Meer over emoties na een hartinfarct

Sociale leven oppakken

Het revalidatieteam helpt je bij het oppakken van je sociale leven, zoals:

• oppakken van je baan of vrijwilligerswerk
  • huishoudelijke taken
  • zorg voor het gezin

> Meer over dagelijks leven oppakken

Na de hartrevalidatie

Na afloop van de revalidatie heb je meestal nog een afspraak bij de cardioloog. Hij beoordeelt of je nog onder controle blijft of dat je voortaan terechtkunt bij je huisarts. De huisarts doet dan de controles en geeft advies over medicijnen, een gezonde leefstijl en het omgaan met je hartaandoening.

Hulp bij psychische problemen

Het is normaal dat je je als hartpatiënt wel eens moe of somber voelt. Houd wel in de gaten of dit niet erger wordt. Ongeveer 1 op de 3 patiënten krijgt last van ernstige depressie of angst. Soms ontstaan deze klachten pas na langere tijd.

Het is goed om er met je familie en vrienden over te praten. Of misschien helpt het om met andere patiënten ervaringen te delen. Dit kan via Harteraad.

Blijf je veel last houden van sombere buien? Overleg dan met je huisarts of cardioloog of professionele hulp nodig is. Soms is het mogelijk om opnieuw hartrevalidatie te volgen.

> Meer over emoties na een hartinfarct

Bewegen voor patiënten

Via Harteraad kun je onder deskundige begeleiding bewegen. De trainer stemt de oefeningen af op wat je aankunt. Zoek wat de mogelijkheden zijn in jouw buurt via de Hart&Vaatwijzer.

> Ga naar de Hart&Vaatwijzer

Meer in de Gids Hartinfarct
  • Behandelen hartinfarct

• Thuis na een hartinfarct

• Hartrevalidatie

Kijkje in het lab

Onderzoek doe je met je hart. Ontdek de passie waarmee onze toponderzoekers werken. Maak kennis met Ilze, Johan en Esther.

Ontmoet de onderzoekers
;