De Hartstichting verplicht onderzoekers om hun data te delen. Het delen van data bevordert efficiënt gebruik van onderzoeksgegevens. Je hoeft gegevens maar één keer te verzamelen. Data zijn beter te verifiëren en studies zijn beter met elkaar te vergelijken.

FAIR-principes

De Hartstichting verplicht dat onderzoeksdata in principe met anderen kunnen worden gedeeld. De Hartstichting sluit hiermee aan bij de internationale FAIR-principes voor het vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maken van onderzoeksdata.

> Meer over de FAIR-principes op de website van GO FAIR

Voordelen data delen

Het delen van data kent veel voordelen:

• je hoeft onderzoeksgegevens maar één keer te verzamelen, zodat ze efficiënt gebruikt kunnen worden
  • makkelijker verifiëren van data
  • makkelijker vergelijken van studies

Onderzoeksdata opslaan en onderhouden

Voor cardiovasculair onderzoekers is er een aantal mogelijkheden om onderzoeksdata op te slaan en te onderhouden.

Catalogus Durrer Centrum

Van alle lopende en afgeronde onderzoeken dienen onderzoekers een set metadata op te laten nemen in de catalogus van het Durrer Center. Deze catalogus is gelinkt aan de landelijke BBMRI-catalogus.

De catalogus:

• geeft inzicht in lopend onderzoek
  • brengt onderzoekers met elkaar in contact om zo nieuwe onderzoeksvragen te beantwoorden

Nederlandse Hart Registratie (NHR)

De Nederlandse Hart Registratie (NHR) registreert data op cardiovasculair gebied. De klinische data zijn te delen voor kwaliteitsdoeleinden en wetenschappelijk onderzoek.

Ben je van plan om een nieuwe registratiecollectie voor je onderzoek aan te maken? Neem dan contact op met de Nederlandse Hartregistratie (NHR) en bespreek de mogelijkheden om de data op te nemen in de NHR.

> Ga naar de website van de NHR

GENCOR voor erfelijke hartziekten

GENCOR registreert onderzoeksdata van mensen met een erfelijke hartafwijking. Het gaat om families of individuen bij wie een genetische mutatie gevonden is.

Doe je onderzoek naar erfelijke hartafwijkingen? Dan ben je verplicht om een aantal variabelen op te nemen in GENCOR. Je draagt er zo aan bij dat:

• de omvang en spreiding van erfelijke hartziekten in Nederland steeds beter in kaart te brengen is
  • ​andere onderzoekers via de catalogus een geschikte onderzoekspopulatie kunnen vinden om hun onderzoeksvraag te beantwoorden

> Meer over de werkwijze van GENCOR (website Durrer Center)

Handige checklist

Er is een handige checklist voor onderzoekers die data willen delen. Hierin staan praktische tips voor:

• het opzetten van een data-deel initiatief
  • het delen van data
  • hergebruik van data

Download de checklist

Vragen over open science?

Meer lezen

Datamanagement

Onderzoeksregistratie

Open science

Nieuwsbrief Onderzoek Online

Ontvang het laatste nieuws over wetenschappelijk onderzoek en blijf op de hoogte van alle deadlines voor het aanvragen van financiering.