Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Samenwerken met Durrer Center

De Hartstichting werkt op het gebied van Open Science samen met het Durrer Center. Het Durrer Center beoordeelt onder andere het datamanagementplan van onderzoekers die financiering krijgen van de Hartstichting.

Wat is het Durrer Center?

Het Durrer Center for Cardiovascular Research (Durrer Center) is een onderdeel van het Netherlands Heart Institute (NLHI). Het NLHI faciliteert samenwerking tussen UMC’s in Nederland en de private sector binnen het cardiovasculaire veld.

Specifiek biedt het Durrer Center expertise en faciliteiten om onderzoeksdata te verzamelen, te managen, op te slaan, te archiveren en te de delen. Onderzoeksdata zijn klinische data, beeldmateriaal en biomaterialen.

FAIR-principes

Het Durrer Center gaat uit van de zogenaamde FAIR principes:

• Findable
    • Interoperable
    • Accessible
    • Reusable

Steun en advies

Het Durrer Center biedt onderzoekers steun en advies bij:

• het inrichten van een data capture systeem of beeldenarchief (voor bijvoorbeeld MRI, echo of ECG)
    • logistieke processen (inname en uitgifte)
    • registratie en opslag van lichaamsmaterialen voor wetenschappelijk onderzoek
    • datamanagement
    • onderhouden van een catalogus
    • zoeken in de catalogus naar data en lichaamsmaterialen die zijn verzameld in een studie

Catalogus en GENCOR

Het Durrer Center biedt onderzoekers toegang tot GENCOR voor genetisch onderzoek en een catalogus:

Catalogus Durrer Center

Van alle lopende en afgeronde onderzoeken dienen onderzoekers een set metadata op te laten nemen in de catalogus van het Durrer Center. Deze catalogus is gelinkt aan de landelijke BBMRI-catalogus.

De catalogus:

• geeft inzicht in lopend onderzoek
    • brengt onderzoekers met elkaar in contact om zo nieuwe onderzoeksvragen te beantwoorden

GENCOR voor erfelijke hartziekten

GENCOR registreert onderzoeksdata van mensen met een erfelijke hartafwijking. Het gaat om families of individuen bij wie een genetische mutatie gevonden is.

Doe je onderzoek naar erfelijke hartafwijkingen? Dan ben je verplicht om een aantal variabelen op te nemen in GENCOR. Je draagt er zo aan bij dat:

• de omvang en spreiding van erfelijke hartziekten in Nederland steeds beter in kaart te brengen is
    • ​andere onderzoekers via de catalogus een geschikte onderzoekspopulatie kunnen vinden om hun onderzoeksvraag te beantwoorden

> Meer over de werkwijze van GENCOR (website Durrer Center)

Samenwerking met het Durrer Center

De Hartstichting werkt samen met het Durrer Center op het gebied van datamanagement. Van onderzoekers die financiering krijgen verwachten we een datamanagementplan (DMP).

De onderzoeker:

• beantwoordt een aantal vragen over datamanagement in zijn onderzoeksvoorstel
    • levert een compleet datamanagementplan op na toekennen financiering

Het datamanagementteam van het Durrer Center beoordeelt de kwaliteit van het DMP van de onderzoeker.

> Meer over datamanagement

Contact Durrer Center

Vragen over datamanagement, biobanking, GENCOR of de catalogus?

Meer lezen

Data delen

Toegankelijkheid van onderzoeksdata

Open science

Nieuwsbrief Onderzoek Online

Ontvang het laatste nieuws over wetenschappelijk onderzoek en blijf op de hoogte van alle deadlines voor het aanvragen van financiering.