Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Investeren in onderzoek naar hartfalen en hartritmestoornissen

Onderzoek naar een betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen krijgt topprioriteit bij de Hartstichting. Wetenschappers zoeken naar oplossingen om deze ziekten eerder te herkennen en beter te behandelen.

Hoog op de onderzoeksagenda

Onderzoek naar betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen staat op de onderzoeksagenda van de Hartstichting. Dit is 1 lijst met 5 topprioriteiten, die we hebben samengesteld op basis van wensen vanuit de samenleving.

We willen dat mensen met hartfalen en ritmestoornissen minder klachten ervaren en een goede kwaliteit van leven behouden als ze ouder worden. Door betere behandelingen wordt versnelde veroudering van het hart wordt afgeremd of zelfs gestopt.

> Meer over de onderzoeksagenda

Doelstelling onderzoek

De doelstelling luidt: in 2040 is er een behandeling die versnelde veroudering van het hart stopt bij hartfalen en boezemfibrilleren.

In 2040 willen we een behandeling voor een snel verouderend hart. Deze behandeling moet de ontwikkeling van diastolisch hartfalen en boezemfibrilleren stoppen of uitstellen. Nog voordat mensen klachten krijgen. Bij mensen die al klachten hebben, worden de klachten verminderd en wordt verdere veroudering van het hart afgeremd.

Om het hoofddoel in 2040 te halen, hebben we 2 doelstellingen voor de middellange termijn (2025) vastgesteld. Daarnaast hebben we aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen. Het is belangrijk dat wetenschappers ook vrouwen opnemen in hun onderzoek. Bij medisch onderzoek is dit helaas nog niet altijd vanzelfsprekend. Het maakt het onderzoek nog tijdrovender en gecompliceerder. En dus duurder. Daarom is extra geld nodig om dit mogelijk te maken. Ook bij het onderzoek naar betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen.

> Meer over onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

1. In een vroeg stadium boezemfibrilleren en diastolisch hartfalen herkennen

In 2025 willen we beter begrijpen hoe het proces van (vroegtijdige) veroudering van het hart leidt tot de ontwikkeling van hartfalen en/of boezemfibrilleren. Deze kennis maakt het mogelijk om een diagnose te stellen op basis van de onderliggende processen (in plaats van de aan- en afwezigheid van symptomen). Ook kunnen we door deze kennis nieuwe aanknopingspunten voor vroege behandeling vinden.

2. Een behandeling voor diastolisch hartfalen en boezemfibrilleren die de klachten vermindert en de veroudering van het hart afremt

In 2025 is er een effectieve behandeling die patiënten met diastolisch hartfalen een beter leven geeft, en is de behandeling voor boezemfibrilleren beter op de persoon afgestemd. Dit doel is succesvol behaald als we de volgende meetbare effecten bereiken:

• Mensen met diastolisch hartfalen leven minimaal een jaar langer mét een goede kwaliteit van leven
      In 2025 hebben mensen met diastolisch hartfalen door een effectieve behandeling een betere kwaliteit van leven én leven minimaal een jaar langer

• De helft minder ziekenhuisopnames voor mensen met diastolisch hartfalen
      Een ziekenhuisopname is hét alarmsignaal voor verergering van hartfalen en risico op overlijden. Verergering uitstellen voorkomt ziekenhuisopnames. In 2025 is voor mensen met diastolisch hartfalen door een effectieve behandeling het aantal ziekenhuisopnames per jaar met de helft afgenomen

• De helft minder beroertes bij mensen met boezemfibrilleren
      In 2025 is de kans dat mensen met boezemfibrilleren een beroerte krijgen met de helft afgenomen

Prof. dr. Isabelle van Gelder

"Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert."

Lees het verhaal

Beleidsrapport

In het beleidsrapport staat uitgebreide informatie over de inhoud en aanpak van het onderzoeksthema Hartfalen en hartritmestoornissen.

Nieuwsbrief Onderzoek Online

Ontvang het laatste nieuws over wetenschappelijk onderzoek en blijf op de hoogte van alle deadlines voor het aanvragen van financiering.

Meer over wetenschappelijk onderzoek

Dekkerbeurzen voor 10 talentvolle onderzoekers

Crowdfunding voor innovatief onderzoek succesvol

Crowdfunding voor innovatief onderzoek van start

Vragen over wetenschappelijk onderzoek?

Mail Team Onderzoek & Zorginnovatie

Bel Maartje Zuierveld: 070 315 55 14