Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer kennis over kleine bloedvaatjes in het hart

  Vrouwen lijken vaker dan mannen problemen te hebben in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. Maar het is nog onduidelijk hoe je kunt vaststellen wat er mis is met deze bloedvaatjes, en wat vervolgens een goede behandeling is. Maryam Kavousi krijgt een subsidie van de Hartstichting om hierover meer duidelijkheid te krijgen.

  Het belang van onderzoek

  “De afgelopen 10 jaar zijn veel wetenschappers het belang gaan zien van de allerkleinste bloedvaatjes in ons hart," vertelt Maryam Kavousi van het Erasmus MC. "Er wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Toch is het nog steeds onduidelijk hoe je patiënten het beste kunt behandelen, en wat precies de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn.”

  Minder zuurstof naar hartspier

  De kleinste bloedvaten zijn belangrijk voor de overdracht van zuurstof vanuit het bloed naar de hartspier. Die zuurstofoverdracht werkt niet altijd goed. Bijvoorbeeld doordat het bloed te langzaam stroomt, of doordat de bloedvaatjes te veel samenknijpen of zijn vernauwd door slagaderverkalking.

  Artsen kunnen nu lastig zien of er iets mis is met de kleine vaatjes, legt Kavousi uit. “Je kunt deze bloedvaatjes niet van binnenuit bekijken via een dun slangetje (een katheter), zoals bij de grotere bloedvaten wel kan.”

  Dr. Jeanine Roeters van Lennep, cardiovasculair internist

  “Meer kennis over de specifieke risico's op hart- en vaatziekten bij vrouwen is hard nodig.”

  Lees het verhaal

  Al het onderzoek analyseren

  Kavousi en haar collega’s willen weten hoe vaak aandoeningen aan de kleine bloedvaatjes precies voorkomen. Ook willen ze weten hoe je de diagnose zou kunnen stellen, en wat goede behandelingen zijn. Ze gaan daarom nauwkeurig al het wetenschappelijk onderzoek naar de ‘microvaatjes’ analyseren, en kijken naar eventuele verschillen tussen mannen en vrouwen. Een goed overzicht hiervan ontbreekt op dit moment.   

  Kavousi: "We maken een overzicht van eerder onderzoek naar de kleinste bloedvaatjes in het hart, en zijn hierbij benieuwd naar de verschillen tussen mannen en vrouwen. Onze resultaten bespreken we met cardiologen en internisten. Samen kunnen we kijken welke vervolgstappen nodig zijn om aandoeningen aan de kleine vaatjes te voorkomen en behandelen, zowel bij mannen als bij vrouwen.”

  Kennisachterstand inhalen

  De Hartstichting en overheidsorganisatie ZonMw investeren samen bijna € 100.000,- in dit onderzoek. Dit is een van de projecten waarmee de Hartstichting zorgt dat de kennisachterstand over hart- en vaatziekten bij vrouwen wordt ingehaald.

  Meer onderzoek naar vrouwen

  Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Daarom worden hartziekten vaak niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden nog te veel vrouwen onverwachts. Dat moet veranderen. Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen krijgt daarom topprioriteit.

  Bekijk alle onderzoeken

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over hart- en vaatziekten bij vrouwen

  Kans op hart- en vaatziekten voorspellen bij vrouwen

  Kans op hart- en vaatziekten voorspellen bij vrouwen

  Dr. Jeanine Roeters van Lennep

  Dr. Jeanine Roeters van Lennep: “Meer kennis over de specifieke risico's op hart- en vaatziekten bij vrouwen is hard nodig”

  Investeren in onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

  Investeren in onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen