Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Hartfalen bij vrouwen eerder ontdekken

  Hartfalen bij vrouwen eerder ontdekken

  Hartfalen bij vrouwen eerder ontdekken

  Wetenschappers zoeken naar een oplossing om diastolisch hartfalen eerder op te sporen. Diastolisch hartfalen komt relatief vaak voor bij vrouwen en wordt vaak pas laat ontdekt.

  Diastolisch hartfalen vaak laat ontdekt

  Diastolisch hartfalen is een vorm van hartfalen waarbij het hart niet goed kan ontspannen. Het hart kan zich niet goed vullen met bloed en pompt hierdoor ook onvoldoende bloed rond.

  Vooral vrouwen krijgen diastolisch hartfalen. Vaak wordt de aandoening pas laat opgemerkt. Het ziekteproces is dan al een tijd gaande. Diastolisch hartfalen is nog niet goed te behandelen. Het hart gaat vaak snel achteruit.

  Diastolisch hartfalen eerder voorspellen

  Wetenschappers zoeken naar eiwitten en stukjes erfelijk materiaal waarmee ze kunnen voorspellen of iemand diastolisch hartfalen ontwikkelt. Dit moet artsen helpen om de diagnose eenvoudiger en in een eerdere stadium te kunnen stellen.

  Nieuwe test ontwikkelen

  Onderzoekers hopen een nieuwe test voor artsen te ontwikkelen om te voorspellen of een patiënt diastolisch hartfalen ontwikkelt. Ook willen ze de gevonden stofjes gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.

  Steun onderzoek naar het vrouwenhart

  Er is meer onderzoek nodig om hartziekten bij vrouwen eerder te herkennen én te behandelen. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol.

  Vrouwen met een hoog risico

  Aan dit onderzoek doen 2.500 vrouwen mee die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad. Deze vrouwen hebben een hoger risico op diastolisch hartfalen. De onderzoekers zoeken naar stofjes in het bloed die het verhoogde risico kunnen verklaren. Daarna testen ze ook nog andere vrouwen met een verhoogd risico op diastolisch hartfalen op de gevonden stofjes. Bijvoorbeeld vrouwen met diabetes.

  Meer over het onderzoek

  • Queen of Hearts
  • ​​Projectleiding: Prof. Gerard Pasterkamp (UMC Utrecht) en prof. Marc Spaanderman (Maastricht UMC+)
  • Start: eind 2014
  • ​Investering Hartstichting: bijna € 2,5 miljoen

  Meer onderzoek naar vrouwen

  Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Daarom worden hartziekten vaak niet op tijd herkend. Hierdoor overlijden nog te veel vrouwen onverwachts. Dat moet veranderen. Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen krijgt daarom topprioriteit.

  Bekijk alle onderzoeken

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over hartfalen

  Nieuw onderzoek naar het vrouwenhart

  Nieuw onderzoek naar het vrouwenhart

  Symptomen van hartfalen eerder herkennen

  Symptomen van hartfalen eerder herkennen

  Hartfalen

  Hartfalen