Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Onderzoek naar vrouwen en hart- en vaatziekten

  Onderzoek naar vrouwen en hart- en vaatziekten

  Onderzoek naar vrouwen en hart- en vaatziekten

  De Hartstichting financiert grote onderzoeksprojecten naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Met nieuwe kennis over het vrouwenhart hopen wetenschappers eerder aan te tonen dat er iets mis is met het hart. Zo krijgen vrouwen in de toekomst een sneller een betere diagnose en behandeling.

  Aandacht voor vrouwen in alle onderzoeken

  Tot nu toe is het meeste hart- en vaatonderzoek gedaan bij mannen. Maar lang niet alle resultaten zijn zomaar toe te passen op vrouwen. Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Daarom zijn we nu bezig met een inhaalslag.

  Van alle onderzoekers die subsidie krijgen verwachten we dat ze:

  • verschillen tussen mannen en vrouwen in alle fases van het onderzoek meenemen
  • voldoende vrouwelijke deelnemers opnemen in onderzoek om betrouwbare conclusies te kunnen trekken

  Lopend onderzoek naar vrouwenhart

  We verwachten dus dat elke onderzoeker alert is op de man-vrouwverschillen. Daarnaast steken we geld in specifieke onderzoeken naar het vrouwenhart. 

  Overzicht in kennis rond vrouwenhart

  Wereldwijd is er veel kennis rondom hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Dit is alleen erg versnipperd. De Hartstichting steunt onderzoek om hier overzicht in aan te brengen. Artsen kunnen zo werken met de nieuwste inzichten bij de diagnose en behandeling van vrouwen. Bovendien maakt zo’n overzicht duidelijk waar er een kennisachterstand is en op welke gebieden meer onderzoek nodig is.

  > Meer over dit onderzoek 

  Onderzoek naar voorspellen risico bij vrouwen

  Vrouwen weten vaak niet dat ze een hoog risico lopen op hart- en vaatziekten. In een groot onderzoeksproject (CREW) willen onderzoekers de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen beter voorspellen. Ze zoeken naar nieuwe risicofactoren en willen weten of de bekende risicofactoren (zoals roken en verhoogd cholesterol) net zo belangrijk zijn voor vrouwen als voor mannen.

  > Meer over het onderzoek

  Hartfalen door een verdikt en verstijfd hart eerder opsporen

  Hartfalen door een verdikte en stijve hartspier is een zeer ernstige ziekte. Deze vorm van hartfalen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en er zijn geen goede medicijnen tegen. In een groot onderzoeksproject (Queen of Hearts) werken meerdere onderzoekers samen om hartfalen door een verstijfd hart eerder op te sporen.

  > Meer over het onderzoek

  Onderzoekers willen een stijve hartspier sneller opsporen. Met nieuwe tests hopen ze patiënten in de toekomst sneller te kunnen behandelen, en zo de achteruitgang van het hart te stoppen of te vertragen.

  Invloed menstruele cyclus op hartklachten

  Vrouwen hebben regelmatig het gevoel dat hun hartklachten samenhangen met schommelingen in de hormonen. Ze hebben bijvoorbeeld vaker hartkloppingen of pijn op de borst tijdens de maandelijkse cyclus. Internist Jeanine Roeters van Lennep van het ErasmusMC onderzoekt of dit zo is en wat het exacte verband is.

  > Meer over het onderzoek

  Steun onderzoek naar het vrouwenhart

  Er is meer onderzoek nodig om hartziekten bij vrouwen eerder te herkennen én te behandelen. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol.

  Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting

  De Hartstichting wil hart- en vaatziekten eerder opsporen en beter behandelen. Ga naar het overzicht en bekijk per aandoening welk onderzoek we financieren. 

  Bekijk alle onderzoeken

  Subsidie voor wetenschappers

  Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de subsidiewijzer met al onze beurzen. 

  > Ga naar de Subsidiewijzer

  Meer over het vrouwenhart

  Nieuw onderzoek naar het vrouwenhart

  Nieuw onderzoek naar het vrouwenhart

  Dr. Yolande Appelman

  Dr. Yolande Appelman: “Artsen moeten bepaalde vrouwen eerder op het netvlies krijgen”

  Vrouwen en hart- en vaatziekten

  Vrouwen en hart- en vaatziekten

  Nieuwsbrief Hartstichting

  Ontvang het laatste nieuws over wetenschappelijk onderzoek en onze activiteiten.