Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Nierfalen voorkomen door haarvaten te beschermen tijdens hartoperatie

Na een hartoperatie ontwikkelen sommige patiënten nierfalen. Dit kan komen door beschadiging van de kleinste bloedvaten in het lichaam. Arts-onderzoeker Nicole Dekker wil met een Dekkerbeurs achterhalen hoe deze beschadigingen ontstaan en hoe ze te verhelpen zijn.

Geen behandeling voor schade haarvaten

De allerkleinste vaten in ons lichaam zorgen ervoor dat onze organen voedingsstoffen en zuurstof krijgen en afvalstoffen onze organen kunnen verlaten. Als deze haarvaten niet goed meer werken, krijgen organen te weinig zuurstof en hopen afvalstoffen zich op in de organen. Dit kan zelfs zo erg worden, dat mensen schade aan hun organen krijgen of eraan overlijden.

Nicole Dekker is arts-onderzoeker bij het VU medisch centrum. Ze legt uit: “Een speciale binnenbekleding houdt gezonde bloedvaten waterdicht. Beschadigde haarvaten kunnen gaan lekken doordat de binnenbekleding van de vaatjes te poreus is geworden.”

Verschillende hart- en vaatziekten ontstaan doordat haarvaten beschadigd zijn geraakt. Er bestaat momenteel geen behandeling die de schade aan haarvaten kan voorkomen of herstellen.

Nierproblemen na hartoperatie

Ook tijdens een hartoperatie kunnen de haarvaten aangetast raken. In Nederland vinden er jaarlijks ruim 17.000 van deze operaties plaats. Bij zo’n operatie neemt een hartlongmachine het werk van het hart en de longen over. Hiervan kunnen de kwetsbare haarvaten beschadigd raken, schade die na de operatie niet gelijk verdwijnt, waardoor nierproblemen ontstaan.

“En dat is geen uitzondering”, vult Nicole aan. “Bijna 1/5e van de mensen die zo’n operatie ondergaan, krijgt acuut nierfalen.”

Haarvaten beschermen

Nicole Dekker gaat daarom bestuderen hoe deze beschadigingen tijdens een hartoperatie ontstaan. Ook gaat ze onderzoeken of het mogelijk is om haarvaten hiertegen te beschermen door voorafgaand aan een hartoperatie medicijnen toe te dienen. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot een behandeling die haarvaten gezond houdt, een therapie die mogelijk ook bij andere hart- en vaatziekten toe te passen is.

Dekkerbeurs Hartstichting

Een Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. Nicole Dekker kreeg in 2016 de Dekkerbeurs Arts voor opleiding tot specialist. De beurs omvat ruim € 110.000 waarmee zij 2 jaar onderzoek kan doen.

> Meer over Dekkerbeurzen

Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn