Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Gezond ouder worden met jonge bloedvaten

Iedereen wil graag gezond oud worden. Maar hoe bereik je dit? Anton Roks kan dankzij een succesvolle crowdfundingsactie onderzoek doen naar nieuwe manieren om veroudering van bloedvaten tegen te gaan.

Gezonde bloedvaten

Het is belangrijk dat onze bloedvaten zo gezond mogelijk blijven, want al onze organen zijn afhankelijk van de aanvoer van bloed. Als de bloedstroom hapert, gaat niet alleen het hart achteruit, maar ook de darmen, nieren en hersenen. Maar bloedvaten gaan steeds minder goed werken als ze ouder worden. Dat verhoogt het risico op ingrijpende ziekten, zoals een hartinfarct, beroerte of dementie.

Vaatveroudering stoppen

Anton vertelt: “Met mijn onderzoek wil ik vaatveroudering eerder opsporen. Als dit lukt, is het misschien ook mogelijk om dit proces eerder af te remmen of zelfs te stoppen. Ik denk dat de cellen in bloedvaten zichzelf en elkaar kunnen beschermen tegen veroudering.”

“Ik wil uitzoeken hoe dit precies werkt, zodat we met voeding en medicijnen dit beschermende effect kunnen stimuleren. Ook wil ik vroege signalen die veroudering van bloedvaten aankondigen ontdekken, zodat we weten wanneer we deze behandelingen in moeten zetten.”

Anton Roks, onderzoeker

"Geweldig dat ik via crowdfunding de kans kreeg om mijn onderzoek te starten."

Lees het verhaal

Alarmsignalen onderzoeken

“Ik richt me vooral op bloedvaten van de mensen die al slechte bloedvaten hebben. Dit zijn bijvoorbeeld mensen bij wie de bloedvaten verslechterd zijn door diabetes of een hoge bloeddruk. Voor hen zou dit een enorme stap vooruit kunnen zijn.”

“Hoe ik dit aanpak? Ik onderzoek de signalen die oude, zieke cellen afgeven om de andere cellen te waarschuwen. Want als je weet uit welk eiwit of genetisch materiaal zo’n alarmsignaal bestaat, kun je dat meten en zelfs namaken. Mijn doel is om hiermee vaatveroudering tijdig op te sporen en af te remmen.”

Succesvolle crowdfundingsactie

Anton Roks kan zijn innovatieve onderzoek doen door een succesvolle crowdfundingsactie. Hij zamelde zelf € 25.000,- in en de Hartstichting verdubbelde dit bedrag. Voor Anton was het de eerste keer dat hij op deze manier fondsen wierf. Hij heeft er veel van geleerd en was blij verrast door de vele hartverwarmende reacties.

Lees meer over onderzoek naar bloedvaten

Herstellen van beschadigde bloedvaten om een volgend infarct te voorkomen

Herstellen van beschadigde bloedvaten om een volgend infarct te voorkomen