Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Onderzoek naar vaatziekten

  Onderzoek naar vaatziekten

  Onderzoek naar vaatziekten

  Onderzoek naar vaatziekten is hard nodig. Het moet leiden tot belangrijke verbeteringen voor mensen met een aneurysma of vernauwingen in de beenslagaders. Dit zijn vaataandoeningen met ernstige gevolgen als ze niet tijdig behandeld worden.

  Doel van vaatonderzoek

  Vaatonderzoek van de Hartstichting richt zich met name op verwijdingen in de slagaders (aneurysma’s) en vernauwingen in de beenslagaders (etalagebenen).

  Aneurysma: levensgevaarlijke tijdbom

  In de wand van een slagader kan een zwakke plek ontstaan, die langzaam uitstulpt. Dit noemen we een aneurysma. De patiënt loopt met een levensgevaarlijke tijdbom in zijn lichaam rond. Vaak zonder het te weten. Als het aneurysma openbarst, is de kans op overlijden zeer groot.

  > Meer over aneurysma

  Etalagebenen: niet zo onschuldig als gedacht

  Bij vernauwingen in de beenslagaders (etalagebenen) heeft iemand kramp in de benen na een stuk lopen. Na even rusten is die pijn weer weg. De pijn komt door vernauwde vaten, waardoor de er te weinig bloed naar de spieren gaat.

  Bij ernstige vernauwingen treden de klachten al na een klein stukje lopen of in rust op. Bij het verergeren van de ziekte, kunnen er wonden aan het been of de voet ontstaan, die niet meer genezen. In het ergste geval sterft een deel van een teen of de voet af.

  Vernauwingen in de slagaders van de benen treden vaak pas op als andere bloedvaten in het lichaam al zijn aangetast. Ze hebben dan bijvoorbeeld ook al hartproblemen.

  > Meer over etalagebenen

  Doorbraken in onderzoek

  Tot de jaren 50 werd een aneurysma bijna nooit ontdekt. Als iemand heel slank was, dan kon je het soms aan de buik voelen als een kloppende zwelling. En als het al werd ontdekt, dan was er geen goede behandeling. Tegenwoordig is een aneurysma beter op te sporen en te behandelen dankzij een aantal doorbraken.

  Steeds betere vaatprothesen

  Vanaf de jaren 60 was het mogelijk om aneurysma’s te opereren met reconstructies van vaten. Dit waren zware operaties, waarbij de chirurg de buik opensneed, het aneurysma verwijderde en verving door een vaatprothese.

  Eind jaren 70 was de techniek al een stuk eenvoudiger: chirurgen konden toen een vaatprothese ín het aneurysma hechten. Vanaf eind jaren 90 is het mogelijk om via een de lies een opgevouwen kunststof vaatprothese naar de plek van het aneurysma te brengen en de prothese daar uit te vouwen en vast te zetten.

  > Meer over behandeling aneurysma

  Steeds meer kennis over risico op scheuren aneurysma

  Een operatie van een aneurysma is risicovol en wordt zo lang mogelijk uitgesteld. Lange tijd wist men niet goed wanneer opereren nodig is. Door onderzoek weten we nu dat het risico op scheuren snel toeneem bij een doorsnede vanaf 5 cm voor vrouwen en vanaf 5,5 cm voor mannen. Dan wordt opereren overwogen.

  Betere controle op groei aneurysma

  Er zijn steeds betere technieken om de groei van een aneurysma in de gaten te houden. Met een echo is te zien hoe groot de verwijding is en waar deze zich bevindt. En met een CT-scan zijn alle details te zien die nodig zijn voor een operatie.

  Nieuwe behandelingen etalagebenen

  Vroeger was het niet mogelijk om etalagebenen te behandelen. Daar is de afgelopen decennia veel in veranderd. Er zijn nu veel meer behandelingen mogelijk: dotteren, bypassoperatie of het plaatsen van kunstvaten.

  > Meer over behandeling etalagebenen

  Dr. Ingrid van de Laar, klinisch geneticus

  "We moeten nog beter kunnen voorspellen welke aneurysma's levensgevaarlijk zijn."

  Lees het verhaal

  Onderzoeksresultaten Hartstichting

  Een fout in een eiwit lijkt een oorzaak te zijn van pulmonale arteriële hypertensie (PAH), een ongeneeslijke hart-longziekte. Dit blijkt uit het proefschrift van Robert Szulcek, die op 13 oktober 2016 promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

  > Meer over het onderzoek

  Nieuwe onderzoeken naar vaatziekten

  Beter behandelen etalagebenen

  Wetenschappers zoeken naar verbeteringen in de behandeling van etalagebenen. Echt genezen is lastig, omdat ook de hoofdbloedvaten in de benen zijn aangedaan. Onderzoekers werken bijvoorbeeld aan nieuwe en betere medicijnen die ervoor zorgen dat iemand zijn been behoudt, en daardoor langer zelfstandig blijft.

  Onderzoek naar lekkende bloedvaten

  Als er gaatjes ontstaan in de bloedvaten, kunnen artsen niets doen om deze te repareren. Elk jaar overlijden hierdoor duizenden patiënten. We investeren daarom in onderzoek naar lekkende bloedvaten.

  Onderzoek naar veroudering bloedvaten

  Anton Roks doet met een innovatiesubsidie onderzoek naar nieuwe manieren om veroudering van bloedvaten tegen te gaan.

  > Meer over het onderzoek

  Onderzoek naar pulmonale hypertensie

  Pulmonale hypertensie is een abnormale hoge bloeddruk in de longen. Deze hoge druk in de longvaten heeft gevolgen voor de werking van het hart.

  Lopend onderzoek Hartstichting

  • Genezen pulmonale hypertensie
   In een groot onderzoeksproject zijn wetenschappers van diverse universiteiten op zoek naar medicijnen om pulmonale hypertensie te genezen.

   > Meer over het onderzoek

  • Pulmonale arteriële hypertensie afremmen via afweercellen
   Mirjam Kool onderzoekt de afweercellen van patiënten met pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Ze hoopt oplossingen te vinden om deze ziekte af te remmen.

   > Meer over het onderzoek

  Wetenschappelijk onderzoek Hartstichting

  Wetenschappers zoeken naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Bekijk welk onderzoek er loopt. 

  Ga naar het overzicht

  Subsidie voor wetenschappers

  Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de subsidiewijzer met al onze beurzen. 

  > Ga naar de Subsidiewijzer

  Stel je vraag aan de Infolijn