De Hartstichting is één van de initiatiefnemers van een nieuw onderzoek dat gegevens van coronapatiënten in het ziekenhuis verzamelt. Hierdoor moet meer duidelijk worden over wie precies risico loopt en wat de beste behandeling is.

Schade aan het hart door virus

We willen weten wat voor schade het virus kan aanrichten aan het hart: bij gezonde mensen en bij mensen die al hartproblemen hebben.

Hartschade bij gezonde mensen

Bij een deel van patiënten met corona zien de artsen aan stofjes in het bloed dat er schade is aan het hart. Deze mensen hadden voor die tijd geen hartproblemen. Voorbeelden van gevaarlijke complicaties zijn ontstekingen aan het hart, een hartstilstand, een beroerte, trombose of een longembolie.

Coronavirus bij hartpatiënten

Hartpatiënten lijken meer risico te lopen op een ernstiger verloop van de ziekte of zelfs overlijden. Het is niet bekend waarom. Problemen die voorkomen zijn:

• hartfalen
  • ontstoken hartspier
  • hartritmestoornissen

De hartproblemen kunnen er ook voor zorgen dat het herstel minder goed gaat. Het virus zorgt voor onder andere koorts en longklachten. Om die te bestrijden moet het hart harder werken. Bij mensen met hartfalen werkt het hart al minder goed. Hierdoor kunnen hun klachten toenemen.

Het is nog niet bekend hoe je hartschade door corona kunt voorkomen en wat de beste behandeling is. Onderzoek is hard nodig.

Doneer nu

Registratie voor betere behandeling

De behandeling van coronapatiënten met hartproblemen moet dringend beter worden. Er bestaat al een wereldwijde registratie. Nederlandse cardiologen gaan die nu aanvullen.

Gegevens verzamelen

Met al deze gegevens kunnen we het verloop van de ziekte volgen en gegevens van patiënten koppelen aan:

• testuitslagen
  • complicaties
  • medicijngebruik

Hiermee hopen we dat elke coronapatiënt in de toekomst verzekerd is van een goede behandeling. En dat iedereen de ziekte overleeft met zo min mogelijk schade aan het hart.

Cardioloog Folkert Asselbergs - initiatiefnemer:

"We moeten snel weten wat corona met hart- en bloedvaten doet"

Samenwerken

Veel Nederlandse ziekenhuizen doen al mee aan de registratie. Ook internationaal is er belangstelling voor. Door gegevens te koppelen aan de bestaande registratie in Nederland (NHR), kunnen artsen de patiënt ook thuis blijven volgen.

Groot samenwerkingsverband

Dit initiatief is een samenwerking van:

• Hartstichting
  • Harteraad
  • Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC)
  • Werkgroep Cardiologische Centra Nederland (WCN)
  • Nederlandse Hart Registratie (NHR)
  • Netherlands Heart Institute (NL-HI)

Deze organisaties vormen een onderdeel van de in totaal 15 onderzoeks- en zorgorganisaties die samenwerken in de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA).

Veel geld nodig

Voor dit grote internationale onderzoek en nieuwe onderzoeken naar corona en het hart is veel geld nodig, minimaal 1,5 miljoen euro. Dit corona-onderzoek heeft veel impact voor iedereen. Help jij ook mee?

Geef voor hartonderzoek naar corona. Juist nu.

• Beter inschatten wie ernstige klachten krijgt
  • Betere behandeling van hartproblemen bij corona
  • Kans op blijvende hartschade verkleinen

Geef voor onderzoek

Bespreek de mogelijkheden

Overweeg jij een impactvolle bijdrage voor spoedonderzoek naar corona? Bespreek dan wat er mogelijk is met onze relatiemanagers Nicolette van Haasteren of Alie van der Schaaf. Zij geven advies en denken graag met je mee!

Contactgegevens relatiemanagers

Nicolette van Haasteren - relatiemanager