Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Onderzoek naar een verdikt en verstijfd hart

Hartfalen door een stijve en verdikte hartspier is een zeer ernstige ziekte. Deze vorm van hartfalen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening is lastig op te sporen en er zijn geen goede medicijnen tegen. Daarom doen we veel onderzoek naar deze aandoening.

Onderzoek naar nieuwe technieken

Bij deze vorm van hartfalen is de hartspier verdikt en verstijfd. Je hart kan zich niet goed vullen met bloed en werkt hierdoor minder goed. Mensen kunnen niet of nauwelijks meer traplopen en fietsen en zijn heel snel kortademig en benauwd. Onderzoekers willen een verstijfd hart sneller opsporen met nieuwe technieken. Hiermee hopen ze patiënten in de toekomst sneller te kunnen behandelen en zo de achteruitgang van het hart te stoppen of te vertragen.

 • Met een nieuwe echomethode is de stijfheid van het hart beter te bepalen. Als deze in het laboratorium werkt, wordt deze direct in 3 ziekenhuizen toegepast

 • Met een betere MRI-techniek is stijfheid van het hart in een zeer vroeg stadium aan te tonen. Onderzoekers willen de techniek ook sneller en simpeler maken en contrastvloeistof vermijden

 • Wetenschappers zoeken naar signaalstoffen in het bloed die verraden dat het hart achteruitgaat. Deze kunnen ze verwerken in nieuwe tests. Zo zijn mensen op te sporen voordat ze klachten krijgen

Overig onderzoek Hartstichting

 • Op zoek naar nieuwe route om hartfalen te remmen
  Paula Da Costa Martins zoekt met een Dekkerbeurs naar een nieuwe manier om hartfalen te behandelen. Ze denkt dat de kleine bloedvaatjes in het hart belangrijker zijn dan tot nu toe werd gedacht.

  > Meer over het onderzoek

 • Beginnende verstijving hartspier
  Hester den Ruijter van UMC Utrecht doet onderzoek naar een beginnende verstijving van de hartspier bij mannen en vrouwen. Zij hoopt mannen en vrouwen met een beginnende verstijving van de hartspier eerder op te sporen en te behandelen.

  > Meer over het onderzoek

Elke maand het laatste nieuws over hart- en vaatonderzoek in je mailbox?

Schrijf je in

Lees meer over onderzoek naar het vrouwenhart

Onderzoekers: let op de verschillen tussen vrouwen en mannen!

Onderzoekers: let op de verschillen tussen vrouwen en mannen!

Mogelijk lagere dosis medicijnen voor vrouwen met hartfalen

Mogelijk lagere dosis medicijnen voor vrouwen met hartfalen

Nieuwe test voor verdikte en stijve hartspier

Nieuwe test voor verdikte en stijve hartspier

Steun onderzoek naar hartziekten bij vrouwen

Er is meer onderzoek nodig om hartziekten bij vrouwen eerder te herkennen én te behandelen. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol.