Hartstichting.nl wordt geladen

Nuttig voor spijsvertering

De combinatie van voeding, de darmbacteriën en ziekten zijn een groeiend onderzoeksgebied. Dat komt doordat onderzoekers sinds kort beschikken over nieuwe DNA-technieken, die een volledig inzicht geven in de samenstelling van de bacterie-populatie.

Rol darmbacteriën bij ontstekingen

Darmbacteriën hebben mogelijk ook een rol bij het ontstaan van ontstekingen. Zo’n ontsteking kan op lange termijn mogelijk de gevoeligheid voor de ontwikkeling van hart en vaatziekten verhogen.

Wisselwerking met voeding

De onderzoekers hebben onder meer ontdekt dat de opbouw van de darmbacteriën invloed heeft op de hoeveelheid vetten en ‘goede’ HDL-cholesterol in het bloed.

Een lekkere salade op tafel

Vervolgonderzoek

Gezien de veelbelovende resultaten heeft de Hartstichting in 2019 besloten 3 miljoen euro te steken in vervolgonderzoek. De resultaten van dit grote onderzoek moeten helpen om betere methoden te ontwikkelen, om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Informatie over het onderzoek

• Onderzoeksleider: prof. dr. Mihai Netea (UMC Nijmegen) en prof. dr. Folkert Kuipers (UMC Groningen)
  • Looptijd: 2019 tot 2024
  • Bijdrage Hartstichting: € 3 miljoen

Veel onderzoek naar slagaderverkalking

Slagaderverkalking is de oorzaak van veel hart- en vaatziekten. De Hartstichting steekt daarom veel geld in nieuw onderzoek om slagaderverkalking eerder op te sporen en behandelen.
Illustratie van slagaderverkalking