Hartstichting.nl wordt geladen
Wetenschappers zoeken naar signaalstofjes in het bloed om te ontdekken welk risico je loopt op een hartinfarct. Signaalstofjes kunnen al in een vroeg stadium verraden dat er iets mis dreigt te gaan in je bloedvaten.

Een hartinfarct is het gevolg van slagaderverkalking, waarbij de bloedvaten langzaam vernauwen. Dit komt door ophopingen van onder meer vet en lichaamscellen in de wand van bloedvaten. Een hartinfarct ontstaat als een stukje slagaderverkalking (een ‘plaque’) plotseling scheurt. Het lichaam vormt dan een bloedpropje om de scheur te dichten. Dit propje blokkeert de aanvoer van bloed naar de hartspier.

Risico beter inschatten met signaalstofjes

Signaalstofjes helpen om je persoonlijke risico op een hartinfarct preciezer in te schatten. Nu doet een arts dit op basis van risicofactoren zoals een hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken of overgewicht. Maar hoe groot is de kans dat de slagaderverkalking scheurt? En wanneer gebeurt dat en bij wie? Die antwoorden zijn nu niet goed genoeg te geven. Signaalstofjes in het bloed moeten hier meer over vertellen.

Een test die het risico op een hartinfarct écht goed inschat is erg welkom.
— Dr. Aafke Snoeijen, huisarts
Huisarts Aafke Snoeijen wil graag een simpele test om het risico op een hartinfarct goed in te schatten.

Signaalstofjes in het bloed

Er zijn veel signaalstofjes die iets vertellen over de conditie van de bloedvaten. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten, vetten en bepaalde bloedcellen. 

 • Eiwitten

  Eiwitten regelen veel processen in ons lichaam. Er zijn bijvoorbeeld eiwitten betrokken bij ontstekingen. Bij slagaderverkalking spelen ontstekingsprocessen een rol. Verhoogde hoeveelheden van bepaalde eiwitten in je bloed kunnen dus mogelijk wijzen op een hoog risico op een hartinfarct.

 • Vetten

  Bij slagaderverkalking spelen vetdeeltjes een grote rol. Het meest bekend zijn de cholesteroldeeltjes, die te meten zijn in het bloed.

 • Bloedcellen

  Ons bloed bevat onder meer witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Witte bloedcellen spelen een grote rol bij ontstekingsprocessen die slagaderverkalking verergeren. Bepaalde veranderingen in de bloedcellen kunnen een signaal zijn dat een stukje slagaderverkalking (plaque) gaat scheuren.

 • Genen

  Ook genen kunnen iets zeggen over iemands persoonlijke risico op een hartinfarct. Bepaalde genen vertellen bijvoorbeeld of je een erfelijke aanleg hebt voor een verhoogd cholesterol.

Nieuwe risicotest

Wetenschappers verzamelen bloedmonsters en medische gegevens van tienduizenden mensen, en meten welke stofjes actief zijn. Ook meten ze hoeveel dit er zijn. Ze zoeken naar nieuwe signaalstofjes, maar ook naar de samenhang van al deze signaalstofjes. Met die kennis gaan ze nieuwe tests ontwikkelen. Zo'n test meet de signaalstofjes in het bloed en kan je direct vertellen of je in de gevarenzone zit.

Geef voor onderzoek naar signaalstofjes

Onderzoek naar signaalstofjes in het bloed is heel waardevol. Hiermee zijn in de toekomst hartinfarcten te voorkomen.

Help mee

Heel fijn als je ons onderzoek steunt met een donatie. Bekijk ook eens de andere manieren om ons te helpen.

Help mee: Moeder en dochter maken hartje met hun handen