Hartstichting.nl wordt geladen

Bij een hartinfarct wordt een kransslagader in het hart afgesloten door een bloedstolsel. Het hart raakt blijvend beschadigd. Door vernauwingen in de kransslagaders eerder op het spoor te komen, zijn hartinfarcten te voorkomen.

Doorbraken in onderzoek

In de jaren 50 waren de kansen klein om een hartinfarct te overleven. Van de slachtoffers die het ziekenhuis levend bereikten, overleed 1 op de 3. Pas sinds de jaren 70 werden de vooruitzichten beter. Er kwamen toen speciale hartbewakingsafdelingen in ziekenhuizen en de diagnose en behandeling werden steeds beter.

  • Diagnose en behandeling in ambulance

    Vanaf midden jaren 70 krijgen alle ambulances hartmonitoren en defibrillatoren. Hiermee is de diagnose hartinfarct snel te stellen en is snel ingrijpen mogelijk bij een hartstilstand. Bij aankomst in het ziekenhuis kan bij een hartinfarct onmiddellijk gedotterd worden. Eind jaren 80 krijgen de ambulances de beschikking over stolseloplossende medicatie, zodat de behandeling al op weg naar het ziekenhuis van start kan gaan.

  • Hartkatheterisatie

    In de jaren 60 stellen cardiologen de diagnose hartinfarct al met een hartfilmpje (ECG).  Hierop is te zien waar de afsluiting zich ongeveer bevindt. Vanaf de jaren 70 is hartkatheterisatie mogelijk, een onderzoek om een vernauwde of afgesloten kransslagader zichtbaar te maken. Hierdoor kan de arts de ernst van de vernauwingen goed inschatten en een passende behandeling voorstellen.

  • Dotter- en stentbehandeling

    In de jaren 60 bedenkt de Amerikaanse radioloog Charles Dotter een behandeling om verstopte bloedvaten te openen met een katheter. Pas jaren later werkt de Duitse cardioloog Andreas Grüntzig dit idee uit en in 1977 behandelt hij de 1e patiënt met een dotterbehandeling. Vanaf de jaren 90 stijgt het aantal dotterbehandelingen explosief. Tegenwoordig plaatsen cardiologen vaak direct een stent op de plek van de vernauwing, om te voorkomen dat het bloedvat opnieuw dichtgroeit.

Op de hoogte blijven?

Ontvang maandelijks onze nieuwsberichten in jouw mailbox.
Een vrouw gebruikt haar laptop

Financiering voor wetenschappers

Ben je een wetenschapper? Bekijk dan de financieringsmogelijkheden.