Hartstichting.nl wordt geladen

Stel je voor....

Je hebt mogelijk een herseninfarct. De ambulance vervoert je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Op de CT-scan zien artsen dat je een groot herseninfarct hebt, maar die kunnen ze daar niet behandelen. Je moet weer in de ambulance, naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Helaas is dit voorbeeld geen uitzondering. 

Nieuwe behandeling in gespecialiseerd ziekenhuis

De beste behandeling voor patiënten met een groot infarct is het verwijderen van het stolsel. De behandeling is vrij complex en kan maar in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd worden. Bij een groot herseninfarct moeten mensen na de diagnose dan alsnog naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Elke minuut telt bij een herseninfarct

Coutinho: "Deze extra rit met de ambulance kost veel tijd, vaak wel meer dan 1 uur. Voor deze behandeling geldt: hoe langer het duurt voordat het bloedvat wordt opengemaakt, hoe meer kans op onherstelbare schade aan de hersenen. Voor patiënten kan het veel verschil maken als ze direct in het goede ziekenhuis opgenomen worden. Misschien is de tijdwinst net genoeg om niet in een verpleeghuis te belanden!"

Slimme badmuts in de ambulance

"Wij willen deze extra rit met de ambulance overbodig maken. Dat kan als je al onderweg kunt vaststellen of iemand een groot herseninfarct heeft. We doen onderzoek naar speciale apparatuur die we aansluiten op een badmuts met elektroden. Die krijgen mensen op in de ambulance. Zo kunnen we daar al een EEG maken, een hersenfilmpje."
Vrouw met slimme badmuts op haar hoofd

Eerste resultaten veelbelovend

"Met speciale software kunnen we het hersenfilmpje direct uitlezen. Op een schermpje zie je binnen een paar minuten of iemand een groot herseninfarct heeft. We hebben al aangetoond dat dit werkt. We gaan dit nu verder testen en ontwikkelen, zodat het echt gebruikt kan gaan worden in ambulances."