Hartstichting.nl wordt geladen

Gevolgen herseninfarct

Bij een herseninfarct raakt een bloedvat in de hersenen afgesloten. De gevolgen zijn enorm. Van het ene op het andere moment gedeeltelijk verlamd raken of niet meer kunnen praten. Elk jaar overkomt dit ongeveer 2.000 mensen tussen de 18 en 50 jaar. Een deel van deze jonge mensen is na het herseninfarct afhankelijk van hulp van anderen. Ze kunnen geen zelfstandig leven meer leiden.

Oorzaak herseninfarct vaak onbekend

Bij 1/3e van de jonge slachtoffers is geen oorzaak te vinden. Slagaderverkalking, vaak de veroorzaker van herseninfarcten bij ouderen, speelt bij jonge mensen geen rol. Voor hen zou de behandeling dan ook anders moeten zijn. Bij gebrek aan beter krijgen zij toch de medicijnen die oudere patiënten ook krijgen.

Rol van ontstekingen

Neuroloog Frank-Erik de Leeuw heeft aanwijzingen dat ontstekingen een rol spelen bij herseninfarcten bij jongere patiënten: “Bij jongeren treden herseninfarcten vaker op in de herfst en de winter. Precies de periode waarin infecties vaker toeslaan, zoals door verkoudheidsvirussen. Infecties veroorzaken ontstekingen in het lichaam. Hierdoor kunnen ook ontstekingen in bloedvaten ontstaan.”

Frank-Erik de Leeuw gaat onderzoeken of hij met MRI ontstekingen in bloedvaten kan vinden, die een herseninfarct hebben veroorzaakt. Om te onderzoeken of deze ontstekingen zijn terug te dringen, gaat hij patiënten met ontstekingen in de hersenslagaders vervolgens behandelen met ontstekingsremmers.

Neuroloog Frank-Erik

Slechte verbinding

De vooruitzichten van jonge patiënten met een herseninfarct wisselen sterk van persoon tot persoon. De grootte en de plaats van het herseninfarct kunnen dit niet volledig verklaren. Mogelijk is dit te wijten aan processen die de hersenen na het infarct nog verder beschadigen.

“Mogelijk breidt de schade zich verder over de hersen uit, doordat verbindingen tussen hersendelen zijn aangetast’, licht Frank-Erik de Leeuw toe. “Als wij dat kunnen aantonen, betekent dat dat wij niet alleen moeten proberen het hersengebied rondom het herseninfarct te redden. Dan moeten we proberen het gehele brein te beschermen tegen verdere aantasting.”

Dekkerbeurs Hartstichting

Een Dekkerbeurs biedt jonge, talentvolle onderzoekers de kans zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatonderzoeker. Frank-Erik de Leeuw kreeg de Dekkerbeurs Clinical Established Investigator.