Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Resultaten uit beroerte-onderzoek

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar beroerte. Met mooie resultaten. Lees wat we bereikt hebben.

Beter onderzoek naar de oorzaak

Vroeger dacht men dat een beroerte werd veroorzaakt door een probleem in de hersenen. Nu is bekend dat onder meer slagaderverkalking en hoge bloeddruk het risico op een beroerte verhogen. Ook een losgeraakt stolseltje in het hart kan tot een beroerte leiden.

CT-scan toont beroerte aan

​Pas sinds midden jaren 70 zien artsen met een CT-scan of iemand een hersenbloeding of –infarct heeft. Dit is een belangrijk onderscheid. De symptomen van een beide aandoeningen lijken erg op elkaar, maar de behandeling is totaal anders.

Nieuwe behandeling bij beroerte

Sinds de jaren 90 is bij een herseninfarct trombolyse mogelijk, een behandeling die het stolsel oplost in de hersenen. Dit leidt tot minder blijvende beperkingen na een beroerte.
    Ook heeft recent onderzoek geleid tot een nieuwe behandeling die stolsels verwijdert uit het hersenvat, wat gunstig is voor het herstel.

> Lees meer over dit onderzoek

Onze droom

Iedereen kent de signalen van een beroerte. De diagnose is al in de ambulance te stellen. Zo komt iedereen op tijd in het juiste ziekenhuis en krijgt de beste behandeling.

Kleine gift voor onderzoek naar beroerte

De Hartstichting doet veel onderzoek naar beroerte. Vind je dit waardevol? Steun ons en geef eenmalig een klein bedrag. Makkelijk en snel.

> Ja, ik wil doneren

Onderzoek naar beroerte

De Hartstichting steekt veel geld in onderzoek naar beroerte. Mensen met een beroerte moeten zo snel mogelijk de beste behandeling krijgen om hersenschade te voorkomen.

Bekijk welk onderzoek we doen

Nieuws over beroerte

Beter herstel door nieuwe behandeling herseninfarct

Herken de signalen van een beroerte