Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Beter voorspellen van slaagkans behandeling herseninfarct

Het onderzoeksteam van Theo van Walsum laat computers een soort rapportcijfers geven aan CT-scans van bloedvaten in de hersenen. Het doel is dat meer patiënten goed herstellen na hun beroerte.

Bij een herseninfarct is een bloedvat in de hersenen afgesloten door een bloedprop. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans op overlijden of blijvende problemen met bijvoorbeeld lopen, praten of het geheugen.

Direct 112 bellen

Sinds een paar jaar kunnen artsen het bloedpropje verwijderen via een dun buisje (katheter) dat ze via een bloedvat in de lies naar de hersenvaten schuiven.

"Het succes van deze behandeling hangt af van veel factoren," vertelt Theo Van Walsum, technisch onderzoeker van het Erasmus MC. Het is belangrijk dat omstanders snel de signalen van een beroerte herkennen en direct 112 bellen. En als je daarna snel in een van de ziekenhuizen terechtkomt waar ze deze behandeling kunnen uitvoeren, is je kans op herstel het grootst."

> Herken de signalen van een beroerte

Na 6 uur niet meer behandelen

Als je meer dan 6 uur na het infarct in het ziekenhuis aankomt, heeft het zuurstofgebrek in de hersenen te lang geduurd. De richtlijnen voor artsen adviseren om dan niet meer te behandelen: de kans op succes weegt niet op tegen de risico’s. De risico's zijn bijvoorbeeld dat iemand opnieuw een herseninfarct krijgt of een hersenbloeding.

Geef met een Tikkie voor beroerte-onderzoek

De Hartstichting doet veel onderzoek naar beroerte. Vind je dit waardevol? Steun ons en geef eenmalig € 5 via Tikkie. Makkelijk en snel.

> Ja, ik geef eenmalig € 5

Bloed bereikt hersenen via omweg

Maar sommige patiënten hebben een uitgebreid netwerk van bloedvaten, waardoor zuurstofrijk bloed - via omwegen - tóch de hersenen bereikt achter het afgesloten bloedvat. ‘Iemand met veel van deze bloedvaatjes heeft mogelijk langere tijd baat bij de behandeling,’ vertelt Van Walsum.

Software analyseert bloedvaatjes

Om beter zicht te krijgen op die bloedvaatjes, gaat Van Walsum een softwareprogramma ontwikkelen, dat honderden scans van hersenvaatjes (CTA-scans) analyseert. ‘We ‘vertellen’ de computer ook of de behandeling een succes was bij die patiënten. Zo leert de computer welke elementen uit de scan iets vertellen over de kans op herstel.’

Rapport vertelt kans op geslaagde behandeling

Het doel is dat de software bij nieuwe patiënten een soort rapport oplevert, dat aangeeft hoe groot de kans is op een geslaagde behandeling. Patiënten met hoge ‘cijfers’ zullen baat hebben bij de nieuwe behandeling via de lies, ook als ze laat in het ziekenhuis komen. En mensen die snel arriveren, maar een lage score hebben, kun je een overbodige behandeling besparen.

Samenwerking

Van Walsum werkt samen met Quantib BV, een Rotterdams bedrijf dat software maakt waarmee artsen meer waardevolle informatie uit scans halen. Ook werkt hij samen met andere wetenschappers die zich met steun van de Hartstichting richten op betere behandeling van beroertes.

Van Walsum: ‘Samen maken we een concreet product dat artsen en onderzoekers in heel Nederland – en wereldwijd – kunnen gebruiken. Ik vind het geweldig om met mijn technische werk een medisch probleem op te lossen. En er zo aan bij te dragen dat meer mensen hun leven gewoon weer kunnen oppakken na een herseninfarct.’

Stel je vraag aan de Infolijn

Meer over beroerte

Lopend onderzoek naar beroertes