Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  De Amsterdamse onderzoekers dr. Jonathan Coutinho (AMC) en dr. Wouter Potters (AMC) werken aan een slimme badmuts, die in de ambulance kan vaststellen of iemand een groot herseninfarct heeft. Een snelle diagnose in de ambulance en direct vervoer naar een gespecialiseerd ziekenhuis kan ernstige gevolgen bij een beroerte voorkomen.

  Stel je voor....

  Je hebt mogelijk een herseninfarct. De ambulance vervoert je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Op de CT-scan zien artsen dat je een groot herseninfarct hebt, maar die kunnen ze daar niet behandelen. Je moet weer in de ambulance, naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Daar verwijderen artsen een stolsel uit een geblokkeerd hersenvat. Maar ondanks deze behandeling hou je blijvende gevolgen over aan het herseninfarct.

  Nieuwe behandeling niet in elk ziekenhuis

  Helaas is dit voorbeeld geen uitzondering. Lang niet elk ziekenhuis kan de nieuwe katheter-techniek om een stolsel uit een hersenvat te halen uitvoeren. Dus moeten veel mensen met een groot herseninfarct na de diagnose in het ene ziekenhuis alsnog naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

  Geef met een Tikkie voor beroerte-onderzoek

  De Hartstichting doet veel onderzoek naar beroerte. Vind je dit waardevol? Steun ons en geef eenmalig € 5 via Tikkie. Makkelijk en snel.

  > Ja, ik geef eenmalig € 5

  Elke minuut telt bij een herseninfarct

  Deze extra ambulancerit kost weer extra tijd. En bij een herseninfarct dalen je kansen op herstel heel snel . Voor patiënten kan het veel verschil maken als direct in het goede ziekenhuis terechtkomen. Misschien is de tijdwinst net genoeg om niet in een verpleeghuis te belanden!

  Diagnose met slimme badmuts

  Wij willen deze extra ambulancerit overbodig maken. Dat kan als de ambulancemedewerker al kan vaststellen of iemand een groot herseninfarct heeft.

  Daarom werken we aan speciale apparatuur die we aansluiten op een badmuts met elektroden, die zelfs door het haar heen de hersensignalen kunnen meten. Zodat het ambulancepersoneel op een schermpje simpel en binnen een paar minuten kan vaststellen of iemand een groot herseninfarct heeft.

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Meer over beroerte

  Lopend onderzoek naar beroertes

  Lopend onderzoek naar beroertes

  Prof. dr. Jaap Kappelle

  Prof. dr. Jaap Kappelle: “Dankzij enorme stappen in de wetenschap herstellen steeds meer patiënten na een beroerte”

  Dr. Bart van der Worp, neuroloog

  Dr. Bart van der Worp, neuroloog: “Snel in het ziekenhuis zijn vergroot de kans op herstel bij een beroerte”