Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

De Amsterdamse onderzoekers dr. Jonathan Coutinho (AMC) en dr. Wouter Potters (AMC) werken aan een slimme badmuts, die in de ambulance kan vaststellen of iemand een groot herseninfarct heeft. Een snelle diagnose in de ambulance en direct vervoer naar een gespecialiseerd ziekenhuis kan ernstige gevolgen bij een beroerte voorkomen.

Stel je voor....

Je hebt mogelijk een herseninfarct. De ambulance vervoert je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Op de CT-scan zien artsen dat je een groot herseninfarct hebt, maar die kunnen ze daar niet behandelen. Je moet weer in de ambulance, naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Daar verwijderen artsen een stolsel uit een geblokkeerd hersenvat. Maar ondanks deze behandeling hou je blijvende gevolgen over aan het herseninfarct.

Nieuwe behandeling niet in elk ziekenhuis

Helaas is dit voorbeeld geen uitzondering. Lang niet elk ziekenhuis kan de nieuwe katheter-techniek om een stolsel uit een hersenvat te halen uitvoeren. Dus moeten veel mensen met een groot herseninfarct na de diagnose in het ene ziekenhuis alsnog naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Elke minuut telt bij een herseninfarct

Deze extra ambulancerit kost weer extra tijd. En bij een herseninfarct dalen je kansen op herstel heel snel . Voor patiënten kan het veel verschil maken als direct in het goede ziekenhuis terechtkomen. Misschien is de tijdwinst net genoeg om niet in een verpleeghuis te belanden!

Diagnose met slimme badmuts

Wij willen deze extra ambulancerit overbodig maken. Dat kan als de ambulancemedewerker al kan vaststellen of iemand een groot herseninfarct heeft.

Daarom werken we aan speciale apparatuur die we aansluiten op een badmuts met elektroden, die zelfs door het haar heen de hersensignalen kunnen meten. Zodat het ambulancepersoneel op een schermpje simpel en binnen een paar minuten kan vaststellen of iemand een groot herseninfarct heeft.

Vind jij onderzoek naar beroerte belangrijk?

Er zijn betere behandelingen nodig na een beroerte, zodat patiënten beter herstellen en geen blijvende schade overhouden.

Meer over beroerte

Lopend onderzoek naar beroertes

Lopend onderzoek naar beroertes

Prof. dr. Jaap Kappelle

Prof. dr. Jaap Kappelle: “Dankzij enorme stappen in de wetenschap herstellen steeds meer patiënten na een beroerte”

Dr. Bart van der Worp, neuroloog

Dr. Bart van der Worp, neuroloog: “Snel in het ziekenhuis zijn vergroot de kans op herstel bij een beroerte”