Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  In de ambulance starten met behandelen bij een beroerte

  Yaël Nossent werkt aan een medicijn dat het ambulancepersoneel al kan toedienen voordat de diagnose is gesteld. Er zit een soort slot op dit medicijn: bij een herseninfarct gaat het slot open, bij een bloeding niet.

  Elke seconde telt

  Bij een beroerte telt elke seconde. Hoe langer hersenweefsel geen zuurstofrijk bloed krijgt, hoe ernstiger de gevolgen. Nu kan de behandeling pas starten als de diagnose vaststaat. Dat wil Yaël met haar onderzoek veranderen. Zo zijn ernstige gevolgen, zoals halfzijdige verlamdheid, spraakproblemen of zelfs overlijden te voorkomen. 

  Oorzaak beroerte: herseninfarct of hersenbloeding

  Bij een beroerte kan het gaan om een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij allebei vallen hersenfuncties uit, maar de oorzaak is verschillend. Bij een herseninfarct raakt een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel en zijn medicijnen (stolseloplossers) nodig. Maar bij een hersenbloeding is een bloedvat opengescheurd. Stolseloplossers zijn dan juist levensgevaarlijk: ze maken de bloeding en de hersenschade alleen maar erger.

  > Meer over beroerte

  Eerder starten met behandelen

  Patiënten met een beroerte ondergaan nu eerst een CT-scan in het ziekenhuis. Als vaststaat dat de patiënt geen bloeding heeft, kunnen artsen stolseloplossers toedienen. Yaël wil met haar onderzoek deze wachttijd overbodig maken. Zo moet het mogelijk om 1 tot 4 uur eerder te starten met de behandeling.

  Slim systeem voor toedienen medicijnen

  Wij werken aan een medicijn dat het ambulancepersoneel direct kan toedienen: stolseloplossers verpakt in slimme nano-deeltjes met een slot erop. Bij een herseninfarct komen stofjes vrij in het bloed die het slot openmaken. Bij een hersenbloeding ontbreken deze stofjes en blijft het slot dicht. Zo krijgen mensen na een beroerte een supersnelle, maar veilige behandeling.

  Breder toepassen

  Als ons onderzoek slaagt, kunnen we dit slimme verpakkingsmateriaal in de toekomst ook gebruiken voor andere hart- en vaatziekten, zoals een hersenbloeding, maar ook voor hartinfarcten en longembolieën.

  Geef met een Tikkie voor beroerte-onderzoek

  De Hartstichting doet veel onderzoek naar beroerte. Vind je dit waardevol? Steun ons en geef eenmalig € 5 via Tikkie. Makkelijk en snel.

  > Ja, ik geef eenmalig € 5

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Meer over beroerte

  Lopend onderzoek naar beroertes

  Lopend onderzoek naar beroertes

  Prof. dr. Jaap Kappelle

  Prof. dr. Jaap Kappelle: “Dankzij enorme stappen in de wetenschap herstellen steeds meer patiënten na een beroerte”

  Dr. Bart van der Worp, neuroloog

  Dr. Bart van der Worp, neuroloog: “Snel in het ziekenhuis zijn vergroot de kans op herstel bij een beroerte”