Hartstichting.nl wordt geladen

Ontstaan levensgevaarlijke bloeding

Mervyn doet onderzoek naar hersenaneurysma's. Dat zijn uitstulpingen van een slagader in je hoofd. Zo’n aneurysma kan er jarenlang zonder problemen zitten. Maar hier kan ook opeens een levensgevaarlijke hersenbloeding uit ontstaan. Dat gebeurt als zo’n aneurysma barst.

Dokter glimlacht

Voorspellen met nieuwste MRI-techniek

“We kunnen niet goed voorspellen wanneer een aneurysma barst”, vertelt Mervyn Vergouwen. “Terwijl het juist belangrijk is om te ontdekken welke uitstulpingen gemakkelijk kunnen barsten. Want dan weten we welke aneurysma’s we operatief moeten behandelen. Zo kun je hersenbloedingen voorkomen.”
 
De wand van een aneurysma kan ontstoken zijn. Bij ontstekingen is de kans groter dat het aneurysma gaat groeien en bloeden. Daarom gaat Mervyn de ontstekingen in de bloedvatwand van aneurysma’s afbeelden met een nieuwe MRI-techniek. “We onderzoeken of je daarmee beter kunt voorspellen welk aneurysma kan gaan barsten en welke niet”, legt Mervyn uit.

Kan een nieuwe MRI-techniek beter voorspellen welk aneurysma barst?

Groei en barsten voorkomen

Als een aneurysma groeit, is de kans groter dat er een bloeding uit ontstaat. Er is echter geen behandeling met medicijnen die dit kan voorkomen.

Mervyn gaat onderzoek doen bij bijna 800 patiënten. Die worden in 2 groepen worden verdeeld. De ene groep krijgt ontstekingsremming en bloeddrukverlaging. De andere groep krijgt de behandeling die nu voor iedereen gebruikelijk is.

Mervyn legt uit waarom hij dit onderzoekt: “Ontstekingen en een hoge bloeddruk vergroten de kans dat een aneurysma groeit en barst. We onderzoeken daarom of zo’n aneurysma minder snel groeit of barst als je ontstekingen afremt en de bloeddruk verlaagt.”

Kan het remmen van ontstekingen en het verlagen van de bloeddruk een gebarsten aneurysma voorkomen?

Mogelijk minder schade met onstekingsremmer

Ontstekingen treden ook op direct nadat iemand een hersenbloeding heeft gehad. Ze zorgen ervoor dat de hersenschade door de hersenbloeding nog erger wordt. Daarom onderzoekt Mervyn ook of een ontstekingsremmend middel deze hersenschade kan beperken. De hoop is dat zo’n behandeling in de toekomst de prognose van patiënten kan verbeteren.