Hartstichting.nl wordt geladen

Belangrijke informatie over dit onderzoek

  • Een illustratie van 3 baby's
    Jaarlijks worden ongeveer 1400 kinderen met een hartafwijking geboren. Steeds meer kinderen overleven dit, dankzij de betere zorg en operaties op jonge leeftijd. Helaas krijgen zij als ze volwassen zijn vaak opnieuw hartproblemen.
  • Een illustratie van een microscoop
    In Nederland leven circa 25.000 kinderen en 50.000 volwassenen met een hartafwijking. Wetenschappers zoeken naar manieren om vroeg te herkennen of zij hart- en vaatziekten krijgen. Ook ontwikkelen ze nieuwe behandelingen.
  • Een illustratie van een investering
    De Hartstichting heeft in 2020 samen met Stichting Hartekind 3 miljoen euro in dit onderzoek geïnvesteerd. De Hartstichting investeerde € 2,5 miljoen en Stichting Hartekind € 0,5 miljoen.

Geef voor een toekomst zonder aangeboren hartafwijkingen

Hoe vaak wil je geven?
Kies een maandelijks bedrag

Steun onderzoek

en draag bij aan een toekomst zonder aangeboren hartafwijkingen

Een foto van een vrouwelijke onderzoeker

Jouw bijdrage is onmisbaar

De Hartstichting ontvangt geen steun van de overheid. Dankzij donateurs kunnen we investeren in levensreddend onderzoek. Door te helpen met geld verbeter je het leven van huidige en toekomstige hart- en vaatpatiënten.

  • Een illustratie van een doodskist

    Mannen sterven jonger door aangeboren hartafwijkingen

    De gemiddelde leeftijd van overlijden aan aangeboren hartafwijkingen is 23 jaar bij mannen en 28 jaar bij vrouwen.
  • Een illustratie van een ziekenhuis

    Gemiddelde leeftijd ziekenhuisopname

    In 2021 vonden 2.278 ziekenhuisopnamen plaats wegens aangeboren hartafwijkingen. De gemiddelde leeftijd bij een ziekenhuisopname is 16 jaar bij mannen en 17 jaar bij vrouwen.
  • Een illustratie over het aantal hart- en vaatpatiënten in Nederland

    1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten

    Nederland telt nu 1,7 miljoen hart- en vaatpatiënten. Als we niets doen, komen er binnen 7 jaar een miljoen patiënten bij.

Maak kennis met de onderzoekers

Wim Helbing 

Prof. dr. Wim Helbing is kindercardioloog in het Erasmus MC Rotterdam. Hij is expert op het gebied van de werking van het hart van kinderen met een aangeboren hartafwijking. Ook weet hij precies hoe je die werking kan meten en in beeld kan brengen met bijvoorbeeld MRI-scans. 

Jeroen Bakker 

Prof. dr. Jeroen Bakkers is hoogleraar moleculaire cardiogenetica bij het UMC Utrecht. Hij bestudeert op welke manier je DNA invloed heeft op hoe je hart zich ontwikkelt. Daarnaast weet hij alles van hoe sommige dieren hun beschadigde hartspier zelf kunnen herstellen.  

Berto Bouma 

Dr. Berto Bouma is een ervaren cardioloog gespecialiseerd in de zorg voor volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking. Hij weet precies hoe deze hartziektes ontstaan en op welke manieren hij ze tegen kan gaan. 

Op zoek naar antwoorden

Om een oplossing tegen aangeboren hartafwijkingen te vinden, moeten eerst belangrijke vragen worden beantwoord. Tijdens dit onderzoek zoeken de wetenschappers antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat gaat er mis?

    De wetenschappers gaan kleine stukjes hartspier en bloedvaten onderzoeken. Die worden tijdens een operatie toch al weggehaald. Ze willen hiermee vinden welke cellen en welke stofjes betrokken zijn bij de vorming van de grote slagaders en wat er misgaat in een hart met een aangeboren hartafwijking.

  • Kan de hartspier zichzelf herstellen?

    De wetenschappers proberen ook om de hartspier zichzelf te laten herstellen. Ze gaan verschillende nieuwe medicijnen testen. Hiermee willen ze de hartspiercellen versterken en deze cellen van genoeg bloed en zuurstof voorzien. Ook onderzoeken ze op welke manier ze die medicijnen het best kunnen toedienen. Dit kan uiteindelijk nieuwe behandelingen opleveren. 

  • Wat is het effect van sporten?

    Het team wil dat mensen met een aangeboren hartafwijking zo gezond mogelijk oud kunnen worden. Hierbij kijken ze ook naar leefstijl. Wat is bijvoorbeeld bij deze mensen het effect van sport en bewegen op het hart?